Спортна инициатива по метода “ТАБАТА“ в ПГМЕЕ

На 1 юни в ПГМЕЕ, гр. Бургас се проведе спортна инициатива по метода “ТАБАТА“. В нея се включиха около 60 ученика, учащи в гимназията от три випуска – VIII, IX, X клас, общо участваха четири класа. По този начин училището се включи в Moveweek той ще се проведе от 31 май до 06 юни. „Седмицата на физическата активност и спорта“ е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE, както те самите описват. През 2021-ва училищата ще имат възможност да се включат със свое събитие в инициативата. А идеята и изпълнението на „Табата в Механо“ е на учителите по Физическо възпитание и спорт – Янко Димитров, Марчо Водев, Милена Иванова и Теодор Пейков.

А сега сигурно си задавате въпроса какво точно е ТАБАТА?

Най-основно мога да Ви го опиша така: Табата е четириминутен протокол, интервален метод в който редувате между 20-секундни интервали с високо интензивно усилие и 10-секундни интервали на почивка за осем общо рунда.

За по-любознателните ще добавя, че той е проектиран да повиши сърдечната честота до висока анаеробна зона и да даде на тялото само кратък прозорец за възстановяване. Когато тялото ви влезе в анаеробната зона означава, че тялото не използва кислород, за да обезпечава нуждите от енергия и вие изгаряте повече калории за единица време.От къде идва ТАБАТА? Протоколът е разработен от изследовател на име Изуми Табата в Токио през 1996 г. Той открива, че спортистите, които са изпълнявали тези изключително интензивни четириминутни интервални тренировки пет дни в седмицата в продължение на шест седмици, са увеличили своя анаеробен капацитет и VO2 Max (т.е. колко кислород те биха могли да консумират по време на тренировка) повече от спортистите, следващи други протоколи.

Ако искате легитимни резултати само за четири минути, то трябва наистина, наистина да сте на лимита си от усилия. Обучението по табата е свързано с достигане на върха на анаеробния си капацитет. По друг начин казано колко работа можете да свършите с 90% или 100% от максималните ви усилия за “Х“ период от време. Това означава, че трябва да изберете упражнения, за които знаете, че ще ускорят сърдечния ритъм за тези 20-секундни интервали. В нашата инициатива с Табата спазихме правилото, но и го съобразихме с нивото на учениците.

А какви са впечатленията на учениците? – Учениците включили се в събитието са разнородна група от 14-17годишни момчета всеки с различни физически качества, повечето от които са не системно спортуващи извън часовете по ФВС. Едно от предимствата на метода, обаче е автодозировката и това всеки да бъде натоварен според собствените си възможности. Ефекта е повече от задоволителен, считайки по реакциите и отзивите им към учителите си по ФВС още на следващия ден и това как са усетили заниманието и тялото си по време на и часове след него. Учениците са доволни от участието си и от демонстрираният им метод.