“Мобилността – едно успешно начало за моята реализация – New skills” по Програма Еразъм+, посещение на ВЕП Калиакра и ТУ Варна.

На 25.06.2021 г., ученици от специалност Мехатроника и Електрообзавеждане на производството, участващи в проект 2020-1-BG01-KA102-078331 “Мобилността – едно успешно начало за моята реализация – New skills” по  Програма „Еразъм+, посетиха ТУ Варна и ВЕП „Калиакра Уинд Пауър“ АД със своите ръководители инж. Албена Колева и г-жа Добрина Нейчева.

Пътуването, което е част от проекта, премина изключително  вълнуващо за всички участници. Първата спирка беше ВЕП Калиакра, с.Българево, община Каварна.

Целта на инициативата беше единадесетокласниците от двете специалности на гимназията да се запознаят с предимството на работа на ветроенергийните паркове в България, чрез които се е увеличил дела на енергията от възобновяеми енергийни източници.

След любезното посрещане на нашите домакини от ВЕП Калиакра и лично от ръководителя инж. Крали Памуков, бивш възпитаник на ПГМЕЕ- Бургас, випуск 2004, специалност ЕОП, на всички ни беше направен задължителен инструктаж за техника на безопасност, след което ни разделиха на два групи.

По време на двучасовия си престой бяхме запознати със схема на ВЕП, с отделните елементи и принципа на действието му. В Командната зала учениците видяха какво е производството на електроенергия в момента и за минали периоди. Във  ВЕП Калиакра има инсталирани 35 ветрогенератора по 1 МW. Обясниха ни как се завъртат на 480⁰, в  зависимост от посоката на вятъра и как се отварят перата, според скоростта на вятъра.

В  Релейната зала, където видяхме различните видове защити – основни, резервни, честотни и др, ни бяха показани и различни защитни средства – ръкавици, боти, изолационни щанги, преносими заземители. 

Жив интерес представляваше ОРУ /открита разпределителна уредба/ 110kV.

За финал влязохме в основата на един ветрогенератор, разгледахме таблото за управление и усетихме вибрациите на работещия генератор.

От ВЕП Калиакра обясниха, че за тях е от  важно значение и живота на мигриращите, зимуващите и гнездящите птици и как чрез добре изградени системи за наблюдение, те спират работата на перките с цел спасяването на големи ята прелитащи птици.

За учениците това бе много впечатляващо.

Втората спирка от пътуването ни беше ТУ Варна. Бяхме посрещнати от проф. д-р инж. Бохос Апрахамян, декан на Електрофакултета и доц. д-р Ирина Тодорова, зам.декан УЧ. Доц. д-р инж. Майк Щреблау и ас. инж. Георги Желев ни направиха демонстрации в лабораториите по АВВ апарати и ВЕИ. Учениците видяха как действа хибридна водородна горивна клета, макет на мини геотермална електроцентрала за производство на електроенергия, използване на браунов газ. /Вземаме вода, преобразувам я в газ, след като използваме неговата енергия се превръща обратно във вода. Това е един кръговрат, който никога не свършва./  Последната демонстрация бе на ел.мотор, който е разработка на ТУ Варна. Учениците бяха най-впечатлени от него. Задаваха много въпроси на своите домакини.

Последната спирка от нашето пътешествие бе лабораторията по Мехатроника, изцяло оборудвана с FESTO. Ас. инж. Диaн  Джибаров подробно обясни и ни демонстрира работата на една мини фабрика /с една станция/. След това видяхме как действа и една по-голяма фабрика за производство на детайли с 3 станции, в която имаше и робот Мицубиши, чиято задача бе да подрежда детайли според цвят и форма, детайлите на различни роботизирани колички. Процесите преминаваха през всички етапи – производство на детайли, сглобяване, сортиране по вид и цвят, обработване на поръчки и логистично поле за доставка до клиента.

Ето и някои от отзивите на участниците в мобилността:

Милен Стамболиев – 11е клас, специалност ЕОП

„От посещението в Техническият университет и ВЕЦ Калиакра разбрах, че това е първата пусната в експлоатация голяма електроцентрала в България, която произвежда електроенергия от възобновяеми енергийни източници . Научих и видях неща, които за първи път чувам и виждам, удивих се от огромната модернизация на съоражението и управлението на всички генератори чрез компютър, който следи всички показатели и известява за всичко .

В университета, по същия начин видях как работят модерни механизирани технологии , също най-различни схеми и доста по-нестандартни начини за добиване на електрическа енергия .

От посещението останах много доволен!”

Йордан Петров – 11е клас, специалност ЕОП

„Пътуването много ми хареса, научих полезни неща които ще ми помогнат в професионалното ми развитие.”

Рахим Рахим – 11е клас, специалност ЕОП

„Това беше страхотно приживяване за мен, беше уникално. Бях очарован от многообразието във варненския технически университет.”

Яни Генов – 11б клас, специалност Мехатроника

„Днес посетихме електроцентралата в близост до нос Калиакра. Там ни разходиха и ни показаха как чрез компютър се управляват ветрогенераторите. В ТУ-Варна ни разясниха какво е мехатроника и ни показаха макет с различни пневматични и електрически системи.”

Посещението на двата обекта беше в изключителна полза и за кариерното ориентиране на нашите възпитаници, за което изключително много благодарим на нашите домакини от ВЕП Каварна и ТУ Варна, както и на инж.Желева – директор на ПГМЕЕ Бургас.