МОБИЛНОСТ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“ , ЮНИ 2021

В периода 07.06.2021 до 09.06.21 г. част от екипа на ПГМЕЕ гр. Бургас – зам. директор Надя Николова, Надя Георгиева, инж. Татяна Ботева, Десислава Кирова-Бъчварова, Стефка Чавдарова и Добринка Нейчева  посети ПГМЕТ , град Пазарджик -училище партньор  по национална програма „Иновации в действие“ .

След любезното посрещане на нашите домакини започна предвидената програма за мобилността, която включваше представяне на участниците. Те ни запознаха със своите добри практики по проекта, както и  с осъществените проекти по програма „Еразъм +“.  ПГМЕТ сподели особеностите на своята иновация, фокусирана в създаването на електронни уроци и метода на обърнатата класна стая.

 Нашето училище предизвика особен интерес с представянето на своя 4-годишен опит като едно от първите иновативни училища в страната. Екипът ни презентира същността и целта на иновацията, която се отличава с радикалния  подход при реализиране на промяната в учебния план, учебното съдържание и нетрадиционните методи на преподаване и учене в цялото им многообразие.

В екипа по мобилността бяха включени и двама ученици – Лев Ермохин и Максим Каменов  от иновативната паралелка 9 б клас. Те  споделиха позитивните си  впечатления и своята удовлетвореност  от обучението .

През следващия ден домакините ни запознаха с учебния си корпус и лабораториите, в  които се провеждат практическите занятия. както и с  идеята  за изнесена класна стая на открито.

Последва споделяне на добри практики по формален начин .

Живият интерес от страна на  училището кандидат за статут за иновативно училище – Варненска морска гимназия „ Св. Николай чудотворец“ се прояви и в неформалните контакти, които осъществихме във втората част на деня. Интересът , който предизвика споделянето на нашите практики беше толкова силен, че получихме предложение  за бъдещо партньорство по съвместни проекти от различно естество.

Мобилността включваше и културно-образователна програма , с която  се обогатиха впечатленията на учениците от екипа ни. Посетихме историческия музей на града и художествената галерия . В етнографския музей,  който  бе част от опознавателната обиколка, се проведе неформален урок по възрожденска литература и история.  Интересно и впечатляващо  беше посещението на къщата музей  на Константин Величков и църквата „Успение Богородично “.

Мобилността беше полезна заради споделения опит, създадените добри познанства и положителните преживявания.