В памет на Апостола

На 18 февруари се навършиха 149 години от обесването на Васил Левски. Традиционно паметта на Апостола се почита на 19 февруари, но историците са категорични, че датата, на която България губи своя герой, е 18-ти.

Всяка година на този ден учениците от Механото отдават своята почит пред паметта на Апостола, защото освен на знания в ПГМЕЕ те се учат и на родолюбие.

Точно в 12 часа 8 паралелки от осми до десети клас се включиха Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата и едновременно рецитираха стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“. Патриотичният заряд, който изпълни гимназията ни беше огромен. Представете си всички тези млади хора, които в един глас изливат безсмъртните слова за Левски…

Но с това нашите инициативи не се изчерпаха. В същия ден се проведе и първата Творческа работилница в ПГМЕЕ под надслов „С почерка на Левски“. В нея учениците имаха възможност да пишат мисли, писма, цитати на Апостола с първия дигитален шрифт на историческа личност.  Според създателя му – типографа Стефан Пеев – Васил Левски е имал “един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери – почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство”. Материалите от  работилницата ще бъдат обединени в презентационни табла, с които ще се обновят витрините в коридорите на ПГМЕЕ. Идеята на инициативата бе младите хора да се доближат до духа на Дякона.