Роза Желева: Директорът като лидер запалва “искрата“

Инж. Роза Желева е директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас от 2010 г. Тя е първата жена директор на училището в неговата близо 100 годишна история. Преди това преминава последователно през различните нива в йерархия в училището – механик, учител по електроника и зам.-директор по учебната дейност. Роза Желева е отличена с приза “Директор на годината” от Съюза на работодателите в системата на народната просвета през 2015 г. и е носител на почетно отличие “Неофит Рилски” на Министерство на образованието и науката. От миналата учебна година Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас е участник в програма “Училища за пример”. Опитът на училището и добрите практики, които развиват ни провокираха да поговорим с нея повече за опита на училището и с какво програмата помага на гимназията още повече да постига своите цели за осигуряване на качествено образование за всички ученици.

Вие сте директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас от 2010 г. Училището е на близо 100 години и има сериозни традиции и успехи в професионалното обучение. Кои са обаче най-важните елементи, които помагат на една професионална гимназия да осигурява качествено образование на своите ученици и да отговаря на нуждите на съвременната икономика и? 

Като най-важни бих откроила практическа насоченост на обучението в гимназията. Тук влизат обвързване на знанията от часовете с тяхното практическо приложение – имаме дуалната форма на обучение, използваме холистични уроци, проектно-базирано обучение и други видове иновативни практики. 

Важна е също професионална квалификация на екипа. Тя е системна, целенасочена вътрешна и външна на всички нива. За нас от значение е също материално осигуряване – имаме работещ STEM център, учебен корпус по практика, спортна база, техническа и технологическа обезпеченост на преподавателите.

Кои са най-големите предизвикателства пред професионалното обучение според Вас?

Най-големите предизвикателства са свързани с адаптиране на учебния материал към новите технологии в различните направления, подобряване на взаимодействието между общественост, бизнес и училище. 

Ако трябва да опишете училището, което ръководите, с три думи, какви биха били те?

Традиции, иновации, професионализъм.

Разкажете ни повече за управленските практики във Вашето училище, как мотивирате екипа си да се развива, да учи и да е в крак със съвременните тенденции в професионалното обучение?

Използваме различни възможности за квалификация, работим усилено и участваме по разнообразни проекти и национални програми.


Кои са най-важните качества и действия на един директор, за да бъде неговият екип успешен и удовлетворен?

Роза Желева по време на обучение на програма “Училища за пример”

Директорът като лидер запалва “искрата“ и създава лидери в класната стая и извън нея. Директорът провокира и стимулира вътрешната мотивация на учители и ученици за търсене на нови подходи и удовлетвореност. А това носи повече удовлетвореност и мотивация и за самия него.

Вече втора година Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас е участник в програма “Училища за пример” на “Заедно в час”. Разкажете ни как прилагате наученото от програмата в своето училище?

Програмата и наученото от нея вдъхнови и предизвика търсене на нови подходи за  целенасочено достигане и докосване на емоциите на учениците и осъзнаване на полезността на знанието и неговата съвременна практическа насоченост. Изведохме на преден план конкретно, практическо съдържание и нов дизайн на обучението в гимназията. Подкрепихме мисленето и естественото изследователско любопитство у учениците, като осигурихме подкрепяща атмосфера преди и след обученията по програмата. Това се оказа съществено условие за успешен трансфер на наученото в практиката. Оценяваме освен новите знания и умения още промяната на нагласите, а също и реакцията на учениците и учителите. 

Какво се промени за Вас лично като директор, след като преминахте през първата година на програмата?

Изпитвам удовлетвореност от случващата се промяна. Без необходимост от допълнително въздействие се случва управление на промяната /наблюдаваш, планираш,изследваш и анализираш процесите.

С какво програма “Училища за пример” се различава от останалите обучителни програми, през които сте преминавали?

Основното, с което програмата “Училища за пример” се различава от всички останали, в които сме участвали до момента е това, че по време на обучителните сесии имаше много силно емоционално въздействие. Учене чрез преживяване е основното, на което се обръща внимание и което оставя дълготрайни следи. Екипа обучители е много добре подготвен, мотивиран и въздействащ. След всяка среща сме заредени позитивно и успяваме да предадем енергията и ентусиазма си  на училищната общност. В голяма степен успяхме да го постигнем с подкрепата на екипа от “Заедно в час”.

Нямаме търпение да предадем заряда на нашите колеги. Проправя път на всеки ученик да се докосне до това обучение и образование, което да му даде полезното и да развие качества за реализиране на своя потенциал в динамичната промяна на  днешния свят.

Защо бихте препоръчали програмата и на други професионални гимназии в страната?

Програма е много различна от всички останали. Много е вдъхновяваща и преживелищна. Срещите и контактите с колеги от различни училища, обмяна на опит и добри практики е много полезна.

Програмата вдъхновява, помага всеки от нас да преосмисли философията на преподаването като взаимност, споделяне на знание и мотивация. Превръща ни в учеща се общност от взаимната енергия, стремежи, постижения и емпатия. Помага ни да надградим заедно с учениците меките си умения, и да ги използваме като мощен инструмент за взаимен напредък. 

Кое е най-важното нещо, което трябва да се промени в мисленето ни за училищното образование като общество?

Училището не може да замести домашното възпитание. Има все повече безотговорни родители, които си мислят, че учителите са длъжни да поемат и техните ангажименти за възпитание и създаване на навици у техните деца. Трябва да се върне уважението към учителската професия.

Учебните планове, цели  и методи да се прилагат в обучението гъвкаво, да се акцентира на прагматичното знание с  ясна комуникация и полезно съдържание. Активен да стане ученикът, а учителят да е ментор и вдъхновител. 

източник: https://zaednovchas.bg/