ДЕКЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ В ПГМЕЕ – КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА

Днес съвременните българи все по-често се връщаме назад в миналото, за да съхраним връзката ни с мощните корени на българския дух, да почерпим живителни сокове от родовата памет, да заживеем с истинските непреходни ценности на народа ни, да се научим да тачим празниците като нашите предци.

За поредна година нашето училище се включва в празничното честване на Никулден, който е не само християнски празник, но и празник на града ни. Механото създаде традиция, чрез която осмокласниците да се приобщят към училищния живот с организиране на тържества по случай празника. Тази година ги нарекохме „Декемврийски чествания в ПГМЕЕ“.

Второто от тази поредица събития е Никулденската кулинарна изложба. Последните години ни накараха да бъдем находчиви и чрез фотоколажи от споделените семейни трапези отбелязвахме това училищно мероприятие. Днес обаче глъчката, емоцията, вълнението, усмивките, музиката, ароматите отново изпълниха коридорите на нашето училище. Осмокласниците организираха своята кулинарна изложба. Всеки клас подготви празнична трапеза. Всички маси изобилстваха с различни кулинарни изкушения. Сред ястията не липсваха нито питите, нито витите баници, нито рибата, сладките и кексовете. Всеки клас беше подредил своя софра, като ястията бяха естетически аранжирани. Безпристрастно жури оцени тази чудна изложба от гозби и определи победителите в обявените номинации.

С много вълнения беше изпълнен 5-ти декември. Той беше не просто поредният учебен ден, а ден, който всички ние очаквахме с нетърпение и го съпреживяхме с голямо вълнение. Пред нашия журналистически екип родителите, присъстващи на събитието, споделиха положителните си емоции, че са част от този празник, за вълнуващите мигове по приготвянето на представеното кулинарно бижу, за готовността да подкрепят и да са част от живота на нашето училище, и може би като логично продължение на казаното от тях идва отговора на въпроса коя е тайната съставка на вашето блюдо – Любов.

Репортерите ни се срещнаха и със самите осмокласници, част от които се оказа, че са участвали в кулинарни изложения в предишните си училища, но на запитването как се чувстват сега всички отговори започваха с „по-“ и „повече“ … по-вълнуващо е, по-удовлетворен съм, усещам се по-жизнерадостен, повече настроение забелязвам сред всички. Със задоволство споделиха, че всеки един от тях е участвал в приготвянето на представения кулинарен шедьовър и го сочеха с пръст, приканвайки минаващите за внимание. Пред микрофона да споделят впечатления застанаха и класни ръководители. Интервюирани бяха колеги, които вече имат опит в тази традиция, и такива, които участват за първи път. „Смятам, че нашите родители и учениците са се справили страхотно. Може би това не е съвършената кулинария, но се вижда, че е вложено творчество и много сърце. За мен винаги е било вълнуващо, независимо дали ще е в изложба или друго мероприятие, ученици от моя клас да представят Механото по този прекрасен начин. Дали ще са осми, девети, десети, единайсети или дванайсети клас, всеки в зависимост от възрастта може да покаже това какво е, което иска да е. Вълнуващо е!“ – каза г-жа Чавдарова. „Едно такова училищно преживяване носи добро настроение и мисъл за другия – две съставки, които биха направили всяко ястие божествено. Направихме нещо заедно, децата се забавляваха. Очаквах да не се отнесат сериозно към кулинарното предизвикателство, но те пък ме изненадаха, така че просто опознах учениците от класа си една идея повече след тази изложба. Беше много забавно!“ – сподели г-жа Топалска

Да благодарим на осмите класове, на техните класни ръководители, на прекрасните родители и учители за това, че изпълниха коридорите на нашето училище с празнично настроение и споделена заедност!