Информационна среща с представители на Общински съвет по наркотични вещества с випуск 8 клас

В периода от 01.12. до 9.12, представители на Общинския съвет по наркотични вещества, осъществиха информационни среши с учениците от випуск  8 клас и техните родители.

Учениците бяха посетени в часовете на класа, където по достъпен и интересен начин, се запознаха с различните наркотични и вредни вещества, рисковете от употребата им, видовете зависимости и начинът, по който живеят зависимите. Те разбраха, че активния начин на живот, хобитата и интересите им, подкрепящата семейна и приятелска среда и добрата самооценка  са една естествена бариера между тях и зависимостите. Обърна се внимание и на възможностите за оказване на помощ и подкрепа в случай на нужда.

На 01.12.2022г в онлайн платформа се осъществи среща и с техните родители на тема „Предизвикателството да си родител на тийнейджър“. Беше представена структурата на ОБСНВ и ПИЦ и дейностите, с които е ангажирана, а именно срещи с ученици, изработване и изпълнение на програми за работа с родители и ученици.

Целта на срещата бе да се запознаят родителите с мотивите на младите хора за употреба на наркотични вещества, симптоми, които проявяват употребяващите, начините, по които може да им се помогне и колко определяща е семейната среда за развитието на една здрава личност, която да устои на предизвикателствата на тийнейджърството. Откроени бяха ролята на бащата като защитник и ролята на майката като източник на любов и подкрепа, както и на двамата родители в поставянето на граници и правила.

За първи път в цикъла информационни срещи беше включен и Ученическият съвет към ПГМЕЕ. Основната тема и тук беше превенция и профилактика на наркотични зависимости. Част от срещата с представителите на класовете беше практическа и  се проведе под формата на ролева игра. Присъстващите бяха разпределени на групи, които трябваше да споделят своите идеи за превенция и борба с наркозависимостите.

Всички участници в срещите се обединиха около идеята, че информираността е един от  най-ефективните методи за превенция на зависимостите. Учениците и техните родители оцениха като полезно, интересно и необходимо организирането на подобен тип обучения и изразиха надежда, че това няма да е последната среща от този вид.

Резултатите от проведената анкета потвърдиха тази тяхна оценка: 96.6% от родителите определят темата на срещата като актуална, а 83.3 % от тях я смятат за полезна и споделят, че са научили нова информация и биха се включили отново в подобна среща.

С подобна анкета беше потърсено и мнението на учениците, 62% от тях одобряват избраната тема, а 66% смятат, че информацията е била поднесена интересно за тях, 60% са научили нови и полезни неща.

Родители и ученици дадоха много висока обща оценка на инициативата на ОбСНВ и добрата организация от страна на ПГМЕЕ, като изразиха готовност и желание за сътрудничество и участие  в подобни информационни срещи и в бъдеще.