Индустриален и логистичен парк Бургас посрещна ученици от Механо, участници в поредния проект по Еразъм

Индустриален и логистичен парк, занимаващ се с привличане на инвеститори в град Бургас, стана домакин на ученици от специалности Мехатроника, Електрообзавеждане на производството,  Компютърни мрежи и Микропроцесорна техника, които са част от проект № 2022-1-BG01-KA122-VET-000074518 „Усъвършенстване на професионалните умения чрез практическо обучение – „Сhoose your future”.

Петър Иванов, директор на Индустриален и логистичен парк Бургас приветства единадесетокласниците с добре дошли. Същите бяха запозна с идеята за изграждане на фотоволтаичната централа на покрива на административната сграда на учреждението с капацитет 60 КW/p, достатъчен да покрие в слънчеви дни около 30% от електроенергията, която се консумира.

Инж Борислав Иванов, главен проектант и изпълнител на проекта на фотоволтаичната централа подробно запозна учениците с всички елементи от които е съставена системата – инвертори, табло със защити, начини на заземяване. Показа им мястото и начина за присъединяване на централата към главното разпределително табло на обекта. Момчетата разделени на малки групи, видяха как точно са монтирани панелите отблизо, как са ориентирани и какъв е наклонът спрямо земята за да се получи максимално добър резултат. Проследиха и начина на свързване на стринговете.

Всичко това се случи с любезното съдействие на представители на електроразпределение Юг и подкрепата на инж. Никола Тотев и инж. Николай Петров – бивш възпитаник на Механото и настоящ наставник на учениците от специалност електрообзавеждане на производството, които се обучават в дуална форма в ПГМЕЕ.

Посещението в Индустриален и логистичен парк Бургас е с цел  учениците да придобият представа за устройството, начина на монтаж и принципа на действие на фотоволтаичните централи. През месец април, когато е  предвидена мобилността в гр. Фаро, Португалия, част от тях ще работят във фирми, занимаващи се с подобен вид техника. Така те ще надградят наученото от днешния ден, ще съумеят да предадат на своите съученици знанията и опита, които вече са натрупали в Логистичния парк.

На 19.01, за първи път ученици на Механото бяха посрещнати от представителите на Индустриален и логистичен парк Бургас, които показа готовност за бъдещо сътрудничество с ПГМЕЕ. Екипът на проекта изразяваме искрената си благодарност на Борислав Иванов и Николай Петров, които присърце приеха идеята момчетата отблизо да се запознаят с алтернативен начин за производството на ел енергия и на г-жа Желева, директор на гимназията за предоставената възможност.