В памет на жертвите на „Холокоста“. Ние помним!

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари учениците от 10 з и 10 и клас посетиха събитие, организирано от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и бургаската писателска общност, което се проведе в Изложбена зала „Проф. Димитър Аврамов“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Заедно с техни съученици от най-елитните бургаски училища, писатели и изявени обществени личности станаха съпричастни към възкресяване на паметта на жертвите на Холокоста. Представен бе сборникът с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“ на млади автори и прожекция на документалния филм на Дариуш Яблонски  „Фотолюбител“ .

Филмът, който се представя за първи път пред бургаска публика, разказва историята на обитателите на гетото в Лицманщад. През 1987г. в един от виенските антикварни магазини са открити много цветни диапозитиви от времето на Втората световна война. Оказва се, че на тях са запазени сцени от живота в гетото на Лицманщад (германското име на град Лодз). Техен автор е Валтер Геневайн, австрийски гражданин, любител на фотографията и счетоводител. Той документира работата на евреите в гетото, превърнато в голямо производствено предприятие. Във филма се цитират германски документи и кореспонденция от периода на окупацията, които разкриват неизвестни до този момент факти.