Съвместно предизвикателство в ПГМЕЕ – големи и малки учат заедно

На 29.11.2023г.  две училища – ОУ „Пейо Яворов“ с ученици от 1-ви и 2-ри клас и ПГМЕЕ с ученици от 8-ми, 9-ти и 12-ти клас, обединиха усилията си за провеждане на иновативен открит урок. Задачата бе поставена от г-жа Петя Петрова, началник на РУО Бургас, на наградените по случай международният ден на учителя преподаватели – инж. Анна Златанова и инж. Бояна Георгиева от ПГМЕЕ и г-жа Цветелина Александрова и г-жа Калина Зафирова от ОУ „Пейо Яворов“. Съвместният урок събра малки ученици и техните големи ментори с цел насърчаване на иновациите и сътрудничеството в образованието.

Официални гости на събитието бяха: г- жа Валентина  Камалиева – старши експерт по организация на средното образование,  г-жа Христина Димитрова – старши експерт по професионално образование и обучение, г-жа Мара Георгиева – директор на ОУ „Пейо Яворов“, инж. Роза Желева – директор на ПГМЕЕ, заместник директорите на ОУ „Пейо Яворов“ г-жа Боряна Въргова и г-жа Надежда Бобева, заместник директорите на ПГМЕЕ инж. Елена Томицина, г-жа Румяна Георгиева, г-жа Надя Николова и г-жа Янка Стоянова.

Урокът започна с малките артисти – учениците от 1-ви и 2-ри клас на ОУ „Пейо Яворов“, които се наредиха пред публиката, изпяха песничка и казаха стихотворение, оставяйки в залата атмосфера на веселие и невероятна енергия.

След тяхното представяне, големите ученици зададоха въпрос на малките: “Кой от вас е играл с конструктор Лего?”. Този въпрос беше само началото на едно удивително приключение в света на роботиката и програмирането.

Учениците от 1-ви и 2-ри клас бяха организирани в 10 екипа, като всеки от тях включваше по 5 ученика.  Под ръководството на ментори – учениците от клуба по Лего роботика на ПГМЕЕ, малките конструираха и програмираха робот кола, която да се движи сама по черна линия. Този проект не само насърчи техническото мислене и креативността на малките умове, но също така и ги запозна със света на инженерството и решаването на проблеми.

Когато екипите приключиха с конструирането на своите коли, моментът на истината настъпи. Всички проекти бяха пуснати на черната линия, а учениците от 1-ви и 2-ри клас следяха с нетърпение резултатите от своя труд. Зрелището беше не само успешно, но и вдъхновяващо – малките коли се движеха по линията, изпълвайки стаята с вълнуваща радост и удовлетворение. На края на представянето учениците от ПГМЕЕ, които спечелиха първо отборно място на национално състезание по роботика, демонстрираха на гостите и децата от ОУ „Пейо Яворов“ колите роботи, с които спечелиха състезанието и разказаха за своите постижения.

В завършек на събитието, представители на учениците и техните учители бяха поканени на сцената, където учениците споделиха какво ново са научили от този урок. Отговорите бяха вълнуващи и показваха взаимното обогатяване между големите и малките.

Събитието приключи с връчването на грамоти за участие и отлично представяне на всички участници. Този ден на съвместно обучение, не само засили образователните връзки между различни класове, но и вдъхнови учениците да бъдат активни и готови за нови предизвикателства. ПГМЕЕ и ОУ „Пейо Яворов“ показаха, че образованието е по-силно, когато големите и малките учат заедно. Всички участници напуснаха актовата зала с усмивки на лицата и нови знания в сърцата си.