РАЗХОДКА СРЕД КЛЮЧОВИ ОТКРИТИЯ В МАТЕМАТИКАТА

Математиката – непоклатимата основа на науките и изобилният извор на предимство за човешките дела.

Айзък Бароу

       На 27.02.2024 г. във фоайето на ПГМЕЕ се проведе представяне на ключови математически открития. Ученици от 11 и 12 клас, ни поведоха на импровизирана разходка в света на математиката.

       Възпитаниците на Механото демонстрираха изключително старание и отношение към необятната математическа наука в своето представяне. Като истински гидове те превеждаха от откритие на откритие през вековете съученици и преподаватели. Преди събитието учениците избраха и проучиха интересни теми и събраха математическа информация от книгата на Клифърд Пиковър „Книгата за математиката“ и други източници, за да подготвят своите проекти.

       Наблюдателите на събитието бяха впечатлени от нивото на ангажираност и професионализъм на учениците, както и от тяхната способност да споделят сложни математически концепции с яснота и убедителност. Всеки проект бе представен с креативност и иновативно мислене, което остави дълбоко впечатление върху публиката.

Г-жа Желева, директор на гимназията, с мисълта на Ян Снядецки „Математиката е кралицата на всички науки, нейният любим е истината, а простотата и очевидността нейно облекло; но светилището на този монарх е засадено с тръни, през които човек трябва да върви; няма чар, той е само за умове, които обичат истината и обичат да се борят с трудностите.“ пожела на всички ученици да не губят борбения си дух за знание и преоткриване на света.

Тези ключови открития не само подчертават значимостта на математиката във всекидневния живот, но и вдъхновяват бъдещите поколения да преследват своите интереси в тази област.