В ЛАБИРИНТА НА ВИСОКОСНАТА ГОДИНА

29 февруари е ден от календара, но факта че се появява на всеки 4 години си заслужава да се отбележи … нетрадиционно. В ПГМЕЕ – Бургас, училище известно със своето стремление към иновациите в различни измерения и проявление, се проведе уникално математическо състезание, озаглавено „Високосна година”. Събитието събра отбори от всички осми класове, които се впуснаха в едно незабравимо пътешествие, свързващо математиката със света на любопитни факти, необичайни традиции и суеверия, свързани с високосните години.

Вдъхновено от рядката и уникална природа на високосната година, състезанието беше структурирано като лабиринт, в който всяка правилно решена задача очертаваше пътя към изхода. С всяка премината стъпка, учениците откриваха интересни факти за високосните години. Най-малките ни гимназисти научиха защо високосните години се случват на всеки четири години и каква е ролята им в синхронизирането на нашия календар с астрономическата година. Те също разбраха интересни исторически аспекти, свързани с въвеждането на Григорианския календар и как различните култури по света разглеждат и отбелязват високосните години. И още, и още …

Това състезание беше не просто едно събитие, а празник на знанието, който обогати учениците не само с математически умения, но и с разбирания за богатото културно разнообразие на света. То остави в учениците вълнение и любопитство към обучението, показвайки, че пътят през лабиринта на знанието може да бъде едновременно предизвикателен и изпълнен с открития.