ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!

Национален ученически конкурс „Пространство и време“ във ВТУ „Св. Св.
Кирил и Методий“

На 01.03.2024г в зала „Европа“ на Великотърновския университет се проведе VIII Национален ученически конкурс „Пространство и време“. Форумът се организира от Академията за лидери при Историческия факултет и от катедра „География“. Събитието беше открито от проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор и декан на Историческия факултет, а приветствие към участниците и гостите в събитието отправи проф. д.н. Вихрен Бузов, заместник-ректор по качеството и акредитацията. По традиция в конкурса участват ученици от гимназиалната образователна степен (8-10, 11-12 клас). Конкурсните творби се оценяват от научно жури, в състава на което участват авторитетни университетски преподаватели от различни катедри на Факултета.
Общият брой на участниците в конкурса е 105. 54 ученици са работили по географски теми, а 51 са предпочели историята. Общо 40 са конкурсните материали по география, от които 32 презентации, 7 есета и 1 блок.
В конкурса участват различен тип училища от гимназиалната образователна степен, разположени на територията на цялата страна от 27 населени места. Представител на ПГМЕЕ – Николай Колев, ученик от IX б клас се представи със своя презентация на тема „Световни и регионални конфликти : Гражданска война в Етиопия – 2020/2022г. Той заслужено получи отлична оценка и поздравления от компетентното жури за своята научна разработка.
Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс получат специална грамота на Историческия факултет.