Учебна практика в реална работна среда – 12 А клас ПГМЕЕ Бургас

От 14.03. до 16.03.2024 г. се проведе Учебна практика в реална работна среда на XII а клас, специалност „Ремонт на летателни апарати“ на летище Варна. Благодарение на отличната организация, създадена от фирма „Електра Транс Глобъл“ и със съдействието на Директора на ПГМЕЕ г-жа Роза Желева, гимназистите от ПГМЕЕ повишават своите умения под наставничеството на авиационните техници.

На 14.03. в техническата работилница на летище Варна на учениците бе проведен инструктаж за безопасна работа, след което бяха разпределени на 3 работни места – обслужване на пътнически седалки,  демонтаж, почистване и ремонт на подови плоскости,  съдействие за подготовка на скин/обшивка за подмяна и нитоване. На 15.03. гимназистите бяха разпределени на 4 групи. Първата  група изпълни ремонт и обслужване на повдигащ крик, механизъм за самолета. Втората група се включи в разглобяване, почистване и сглобяване на авиационни седалки, свалени за инспекция и освежаване.  Третата група сваляха подовите плоскости на самолет, отстраняваха старите уплътнения и почистваха повърхностите под тях. Четвъртата група извърши подготовка за укрепване подсилващите рамки на прага на врата за качване и слизане на пътниците. Ангажираните ученици изпълняваха поставените задачи под зоркото око на наставниците си. На 16.03. учениците продължиха работа по групи, определени от предходния ден, но с разместване по станциите. Срещнаха се с главния инженер на хангара Лъчезар Димитров, който отговори на въпроси относно реалните им перспективи за работа и последващо специализиране.  Г-н Стефан Трифонов, управител на фирмата демонстрира снемане от употреба и деактивация на кислородните бутилки за аварийните маски на пасажерите. Запозна учениците с процеса на химическа реакция за получаване на кислород. Част от тях изпълниха процеса по деактивация на няколо бутилки.

За три дена УП РРС, учениците от 12а клас, придобиха знания, умения и опит за работа с основните инструменти по ремонт на конструкцията, запознаха се с  необходимостта от предварителната подготовка  за работните дейности, разчитане и стриктно  спазване на скиците, схемите и документация по  ремонта на самолета.