Четвъртата мобилност по проект „Не на тормоза“, част от програма Erasmus + се проведе в Тенерифе от 04 до 08.03.2024. В нея взеха участие учениците от ПГМЕЕ Ивайла Върбанова , Теодора Маринова, Величко Иванов, Станислав Каишев, Стефан Димитров и Стоян Стоянов, придружени от техните ръководители инж.Роза Желева, Стефка Чавдарова, Надя Николова и Евелина Григорова. След официалния старт и груповата снимка, учениците показаха комиксите, които бяха изработили като част от подготовката на мобилността. Шестте екипа от държавите участнички представиха избраната от тях тема на тормоз – вербален, психологически, социален и сексуален чрез  дигиталните средства, посочени от страната домакин. Проведе се гласуване за най-добре изработен комикс, което бе спечелено от екипа на Турция. В следобедните уъркошопове учениците изработиха общ Манифест срещу различните видове тормоз  след предварително обсъждане в смесени екипи какви правила да бъдат включени в него и получиха указания за финалната задача на мобилността.

Допълнителна подготовка на финалната задача се проведе и на следващия ден преди отпътуването за национален парк Тейде. Домакините бяха избрали да покажат своя остров чрез неговата уникална природа и култура. Разликата между нашата природа и тази на Тенерифе се усещаше навсякъде, но това усещане беше особено силно в подножието на вулкана Тейде с видимите следи, оставени от последното изригване,  и изключително необичайния за нашите сетива пейзаж. Участниците в проекта се насладиха на местната архитектура и история в Ел Мирадор в северната част на острова. Необичаен поглед към историята на Гражданската война през обектива на една от първите жени фотографи в Испания представи музеят в Санта Круз, а Музеят на карнавала запозна участниците с традициите в изработването на карнавални костюми и организацията на карнавала в столицата на острова.

Груповата работа по финалната задача – изработване на видеоклип по избрана от екипа тема продължи и в четвъртък до обяд. Като част от следобедната занимателна задача от типа „градски загадки“ учениците трябваше да намерят и снимат обекти, които показват по какъв начин жителите на Лос Кристианос показват, че се борят с тормоза: подобрения в градската среда,  насочени срещу ограниченията на хората в инвалидна количка, изображения,  насочени срещу експлоатацията и тормоза над жените, знаци,  указващи пространство без насилие основано на пола и др. Снимките от находките бяха качени в WhatsApp. Денят завърши с парти за чуждестранните участници в проекта, подготвено от техните домакини и семействата им, които бяха приготвили традиционни за острова ястия.

Представянето на финалната задача се оказа много интересно събитие. Смесените екипи от всички държави представиха своите видео филми. Нашите ученици и техните партньори показаха неподозирани актьорски заложби, проявиха се и като талантливи сценаристи и оператори в избраното от тях направление за филм на тема “Не на тормоза”. След раздаването на сертификатите за участие, чуждестранните екипи имаха възможността да видят отбелязването на Международния ден на жената в характерен за острова стил.

След кратка почивка българският екип ще подготви задачата за последната мобилност по проекта, която ще се осъществи в Париж,  Франция.