Състезание-викторина „ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО ЛЮБЯ, ТАЧА И МИЛЕЯ…“.

На 24 април в ПГМЕЕ се проведе състезание-викторина „ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО ЛЮБЯ, ТАЧА И МИЛЕЯ…“.

Какво е РОДИНАТА? Откъде започва и докъде се простира тя? Дали я носим в сърцето си?

За Вазов Родината е свръхценност и до последния си дъх той твори за нея, за България. В поезията му българското и родното са неразривно свързани. Те са синоними и свещени за него. Какво по-голямо признание, каква по-голяма възхита и възторг от неговото дълбоко трогващо откровение в думите му: „Аз съм българче свободно! В край свободен аз живея! Всичко българско и родно любя, тача и милея!“

А какво е Родината за нас? Кое е свято и родно? Дали красивите български планини, реки, море? Дали родният град, родното училище? А езикът български? А българските гениални поети – негови изкусни ваятели? А българските прочувствени песни и техните изпълнители, българските пластични танци и хора? А българските театър и кино с техните даровити и любими актьори?

На такива въпроси в надпревара по достойно и гордо познаване на верните им отговори се състезаваха ученици от 8, 9,10 и 11 клас на ПГМЕЕ в два сборни отбора. В празничната седмица, в която отбелязваме 99 години от създаването на нашето любимо училище, чрез организираната от ПЕКК-БЕЛ викторина участници, публика и гости се потопиха в омайната атмосфера на българското, премериха думи и чувства, възхитиха се от красотата и силата на словото, вдъхновиха се от магията, наречена БЪЛГАРИЯ.