Екскурзии и походи

НЕ САМО УЧИМ СЕРИОЗНО, НО И ПОЧИВАМЕ АКТИВНО!!!

От 19.12.2013г. –  23.12.2014г. се проведе зимен лагер на Мальовица. Записаха се ученици от 8,10,11 класове. Поради липса на обилен сняг, бяха проведени редица занимателни разходки –  из „Царска бистрица“ и Боровец. Разгледана беше и ВЕЦ – Simens. Качихме се с кабинковия лифт и до Маркуджиците. Участвахме в множество занимателни игри. Проведена беше и вечер с викторина и награди. Организира се екскурзия и до с. Белчин и посещение на антична римска крепост „Цари мали град“  – открита през 2013г и разгледани музейните експонати.
Можем да споделим, че си прекарахме чудесно сред чистия въздух и непознатите местности. Надяваме се да имаме и нови възможности за опознаване на Родината, за което казваме и едно голямо „БЛАГОДАРЯ“ на нашите преподаватели, организирали лагера – инж. Тотка Пенкова, Таня Пантова и Надя Николова!

 

Един ден в Странджата

Ново училище, нови хора, нови учители… Какъв по-удачен начин да ги опознаеш, от това да прекараш един ден сред природата само с тях …И ето тръгнахме една неделна  сутрин.
Беше доста мъгливо и не предвещаваше какъв страхотен ден ще  прекараме. Качихме се на автобуса около тридесет човека от Mеханото и от Tърговска… Малко се подразних на песните, които запяха спътниците ми, понеже съм голям противник на чалгата, но какво да се прави – в името на съгласието се предадох на общата еуфория.
Около 9 и 30 пристигнахме. Един висок мост се издигаше около двадесет метра над главите ни. Мястото беше уникално красиво! Реката –  тиха и спокойна. Дърветата обагрени от тъмнозелено през кафявото жълтото и охрата. Гледката не може да се опише с думи трябва да се види и да се усети!
С нас имаше професор, който ни разказа как можем да съберем злато от реката. Това веднага събуди иманярското в нас и се запалихме  да открием злато. Навихме крачоли и ръкави и се захванахме – то беше едно плацикане, едно ровене в калта, пясъка, наноса… или каквото там се казва … Ровихме, ровихме и накрая – ура! Видяхме нещо да блести на едно водорасло. Бяхме сто процента сигурни, че сме открили злато. Пазехме находката да не я отнесе течението и най-накрая успяхме да я извадим. Занесохме я на професора въодушевени, а той извади лупата си и започна да я разглежда… Какво разочарование – просто един камък, наистина доста хубав и блестящ, но уви само камък. Това не ни отчая. Заведоха ни до едни скални образования, където преди е течала река Велека. Разбрахме, че там също е  откривано злато и почти сигурно все още има. Започна голямото ровене с лопатки, събиране на пясък и  промиване в реката… Отново ударихме на камък. Явно не сме родени за златотърсачи – нищо не открихме, но това не развали  хубавото ни настроение. Забавлявахме се и се сприятелих се с доста хора. Събрахме се до автобуса и си направихме снимки за спомен от този ден – не че бих могъл да го забравя!

Алекс Дурмушев, 8ж клас