МЕХАНОТО се завърна там където му е мястото – сред най-добрите професионални гимназии в гр. Бургас

На 23.11.2019 г. от 10.00 ч. в Основно училище „Елин Пелин“, гр. Бургас се проведе информационен форум „Базар на професиите“, организиран от ЦПЛР – Бургас със съдействието на Община Бургас и Регионално управление на образованието – Бургас.
В събитието взеха участие професионални и профилирани гимназии, както и средни училища от гр. Бургас.
20 училища от цялата община се включиха в третото издание на информационния форум “Базар на професиите”. Това е неговото трето издание, като за първи път домакин е ОУ “Елин Пелин”.
Стотици педагози, ученици и родители обсъдиха възможностите за обучение и професионална реализация, които предлагат професионалните гимназии и средни училища в Бургас.
Целта на инициативата е да подпомогне учениците от 6-ти и 7-ми клас при избора им на учебно заведение, в което да продължат своето образование.
Тази година форматът на информационния форум е различен и дава възможност на децата и родителите да имат пряк контакт с представители на училищата, което ги улеснява при избора на специалност.
Събитието  бе открито с празнична програма. В нея участваха вокалната група на ОУ “Елин Пелин” – “Медени звънчета” и камерната танцова формация към учебното заведение.
Информационният форум “Базар на професиите” се организира от ЦПЛР и Община Бургас, съвместно с РУО – Бургас, ОУ “Елин Пелин”, ОУ “Найден Геров”, СУ “Константин Петканов” и СУ “Петко Росен”.
Ние се представихме отлично, като нашите ученици Мартин Николов и Божидар Русев от 12И клас, Микропроцесорна техника, под ръководството на техният ръководител инж. Анна Златанова. Учениците представиха знания и умения по роботика, програмиране и реализиране на електронни схеми. В заглавието на нашето училище не пише „Иновации”, но пък родителите точно на нашият щанд видяха реализирани такива. Учениците демонстрираха собствени „умни” изделия, реализираха на място електронни схеми с различни датчици и показаха как те работят с програми, написани от тях.  Дори на по-заинтересованите и разбиращи родители и техните деца, променяха някои от кодовете на програмата и показваха нагледно как се променя действието на схемата. Освен това показахме и три различни роботи с „Лего”, направихме атракция за бъдещите ученици като показахме как две колички се „борят” в черен ринг като истински сумисти.