Отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от МО по Обществени науки

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската просвета и култура. Празникът на  светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука е бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е честван като национален Ден на просветата през 1851 година в Пловдив.

По случай празника МО по обществени науки организира конкурс в електронна среда за изработване на книга или презентация на тема: „ Свещената азбука и делото на Св. братя Кирил и Методий”. В конкурса взеха участие ученици от VIII, ÍX ,X и ХI-ти клас. Бяха представени 16 творби. След разглеждане от преподавателите на МО  единодушно бяха излъчени като победители следните участници:

“Свещената азбука” – Спасиян Иванов от Хг клас – електрона книга

“Преди азбуката” – Ивета Димитрова и Мартин Пейчев от ХIз клас- електронна книга

24 май – Димитър Каравълчев  VIIIз клас – презентация

„Великото дело на Св.Св. Кирил и Методий” – Александър Иванов от VIIIд клас – презентация /видео/.

В седмицата преди 24 май, празникът бе отбелязан в часовете на учителите от МО по обществени науки чрез изнасяне на материали свързани с Деня на славянската писменост ,беше осъществена дискусия свързана със значението и важността  на делото на Светите братя.

 Уважаемо Ръководство, скъпи учители и ученици,

Поздравяваме Ви по повод предстоящия празник – 24 май!

Нека неугасващият творчески дух и желание за знание ни водят напред към нови успехи! Да предаваме на идните поколения българското слово, вярата и науката!

Честит Празник!