ТРЕТА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ „ DIGISTORIES OF GENERATION Z “ НА ПГМЕЕ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ + “

В началото на втората седмица на месец май 2022 г., ръководителите на проекта – Стефка Чавдарова, Надя Г. Николова, инж.Татяна Ботева и директорът на училището инж. Роза Желева подготвиха и осъществиха планираната трета мобилност в град Айдън, Турция.

Учениците, избрани да представят България и ПГМЕЕ в тематичната област „Европейско културно наследство“, бяха Теодора Маринова -10 „и“ клас, Величко Иванов – 10 „е“ клас, Христо Минчев – 10 „а“ клас и Звездомир Стоянов – 11 „г“ клас. Домакинството  бе поето от частния колеж -партньор по проекта “Aydin Bill college”.

Ученици от партньорските училища на България – Ирландия, Италия, Турция, Испания и Румъния продължиха работата си и допълниха дейностите с дигиталните си продукти – клипове, презентации и уебсайтове за популяризиране на европейското културно наследство чрез споделяне на  национални културни обекти и забележителности, наследени от предците ни.

Значимостта на проекта бе засвидетелствана със специалното внимание и приветствие на кмета на турския град, който на откриващата среща поздрави участниците и им подари сувенири, свързани с регионалната история и култура. Домакините бяха подготвили приятна програма и ни представиха впечатляващ национален  танц. Събитието бе популяризирано и отразено от местната преса.

Част от работните дейности, чрез които учениците демонстрираха и доразвиха своите дигитални и  комуникативни умения, бяха подготвени предварително като задания преди мобилността под формата на клипове и презентации, свързани с две от най-значимите културни събития, оставили ярка следа в европейската културна история и наследство. Българската продукция представи покръстването на българите и създаването и разпространението на славянската азбука и писменост от  братята Кирил и Методий. Тези две събития са изключително важни за културната и цивилизационна история на тогавашния европейски свят, както и за съвременна Европа .

Друга част от дейностите бе извършена в един от кабинетите на училището домакин, като на учениците бяха подготвени задания да споделят своите впечатления от посещението на културните обекти под формата на  дигитални истории, като за целта създадат свои уебсайтове, които да презентират помежду си. Другото задание бе свързано с изготвяне на електронна книга с най-известните културно-исторически обекти за всяка страна участник в проекта. Българският тийм представи седемте  национални културни  обекта под егидата на ЮНЕСКО, сред които се открояваше и Рилският манастир.

Мобилността бе придружена с разнообразна културно – развлекателна програма, която разшири и обогати по емоционален път познанията, впечатленията и приятелството между участниците. Силно въздействащи бяха организираните посещения в къщата на Дева Мария, древния град Ефес, археологическия музей в Айдън,  изключително добре запазените колони от храма на Афродита в античния град   Афродизиас. Имахме чудесната възможност да се запознаем с местната култура и занаяти  на красивото живописно селце Шириндже. Разположено сред малки хълмчета с маслини, лозя и овощни градини, то  остави романтично усещане у всички нас.

Уникално преживяване и радостни емоции предложи морската разходка с „карибски пиратски кораб“ по крайбрежните красиви води на курорта Кушадасъ, придружена със скокове в лазурните егейски води  и плаж под топлите ласки на майското южно слънце.

Много добрата организация на мобилността и топлото гостоприемство на домакините създадоха условия да се постигнат заложените цели  за надграждане на дигиталните умения в  популяризирането на  европейските ценности,  междукултурното сътрудничество  и чувството за принадлежност към европейската общност.

Всички ученици създадоха сърдечни приятелства, приеха мултикултурното и етническо различие  като естествено и обогатяващо емоционалната им и социална култура, и запазиха  в сърцата си  ценните перли на преживените незабравими моменти.