IX МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “КОЙТО СПАСЯВА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА”

“Необикновени постъпки на обикновени хора”.

Конкурсът, организиран от Център за еврейско – българско сътрудничество “Алеф”, в продължение на девет години успява да привлече вниманието на младежите към темата за стойността на човешкия живот,за добротворството и героизма на българите, които не са се поколебали да спасят своите съграждани – евреи от хитлерофашистката военна машина и ужасите на Холокоста по време на Втората световна война. Вече международен, конкурсът популяризира и в чужбина уникалния български феномен на спасение на евреите.
Център “Алеф” връчи наградите на победителите в IX младежки литературен конкурс “Необикновени постъпки на обикновени хора” на изключително тържествена церемония в Международния конгресен център Бургас,която се проведе на 28.06.2022г.
Международният характер на конкурса и впечатляващият мащаб на надпреварата привлякоха в голямата стилна зала на брега на морето младежи от девет страни, посланици на четири държави,учители, ученици, общественици.
С въздействащ флашмоб на сцената младежите “изписаха” с телата си мотото на конкурса “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Крилатата фраза е взаимствана от древната еврейска книга “Талмуд” , събрала в себе си мъдростта на хилядолетията Многобройни поздрави – видео и на живо , направиха церемонията по награждаване незабравимо емоционално изживяване. Буря от аплодисменти предизвикаха и прекрасните изпълнения на еврейски песни, представени от солистките на хор “Милка Стоева”.

За първа година в конкурса се включиха ученици и от ПГМЕЕ – гр.Бургас. Те получиха специална покана за участие в церемонията по награждаването от Център “Алеф”. Стоян Меранзов от 9 з клас участва в конкурса с разказа “КОЙТО СПАСИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА”. В него се разказва за две еврейки – Берта Владимирова и Мими Бизанти, за майката на актьора Йосиф Сърчаджиев – Анна Сърчаджиева, която получава почетното звание “Праведник на народите на света”. Званието е най – високата титла за човечност, давана от държавата Израел на хора,
проявили смелост и жертвоготовност, за да спасяват еврейски животи във времето на Холокоста. За литературната си изява Стоян Меранзов получи покана за участие в четирите фестивални дни , които бяха посветени на литературни четения, беседи и работилници, водени от писателите Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров, Кристофър Бъкстън, екскурзии до емблематичните за региона места, вечери на приятелството и други. Специално за участниците във фестивала бе прожектиран игралният филм „Българска рапсодия” на режисьора проф. Иван Ничев. Целта на Център „Алеф”, който финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи сред младежите на Европа и света.

На церемонията присъстваха инж. Роза Желева – Директор на ПГМЕЕ – гр. Бургас, г-жа Н. Йорданова, г-жа П. Воденичарова, инж. Ст. Велкова, г-жа М.Фенерска, г-жа Т.Пантова.