ПГМЕЕ СРЕД АКТИВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА  КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ

Новата европейска програма за иновации

На 29.09.2022 г, ПГМЕЕ взе участие във второто  заседание на Консултативния съвет по предприемачество и финансова грамотност в българските училища.

В рамките на събитието, организирано от JA Bulgaria, бяха представени постиженията на организацията в областта на предприемачеството и финансовата грамотност сред учениците.

Тези теми са изключително важни за младите хора на България, защото тe имат все по-осезаема нужда от практически знания, които да ги подготвят за реалния живот.

Консултативния съвет обединява най-активните учители и директори на училищата  и институции, имащи роля в развитието на предприемачеството и финансовата грамотност у нас.

По време на събитието бе поставен акцент върху добрите практики в родното образование в посочената посока, които ни поставят с положителен знак на образователната европейска карта.

Милена Стойчева – изпълнителен директор на JA Bulgaria – обърна специално внимание и на хубавите новини, свързани с организацията и глобалната мрежа от последната година. Ето и някои от тях:

  1. Junior Achievement е номинирана за Нобелова награда за мир заради въздействието, което създава. Тя е и една от 10-те отличени световни организации, които създават обществени блага.
  2. През месец юли 2022 г. в Брюксел бе обявена новата европейска програма за иновации. Създаден е Манифест от 20 стъпки, който беше представен пред еврокомисаря Мария Габриел и председателя на Европейски парламент. Той ще бъде разгледан официално от Европейския парламент в края на тази календарна година.
  3. В рамките на заседанието екипът на JA Bulgaria обяви старта на едни от най-значимите програми за организацията и през тази учебна година – „Практични финанси“, „Зелено предприемачество“ и „Учебна компания“, която през следващите месеци насочва младежите програма в трите си нови направления:

–          Зелено предприемачество и кръгова икономика;

–          STEAM  предприемачество;

–          Високотехнологични решения за градове и общности

ПГМЕЕ, като член на Консултативния съвет напълно припознава и споделя  идеята, че предприемачеството и предприемчивостта ъ всички процеси и дейности, както в училище, така  и  изцяло  е философия на живот. Това е култура на общуване и поведение, които трябва да прилагаме  и възпитаваме. Да имаш предприемаческа култура означава да можеш да очертаеш пътя си да бъдеш успешен в днешния бързо променящ се свят.

ПГМЕЕ работи активно по тези направления и продължава да надгражда в тази посока, с фокус STEAM  предприемачество в учебния процес и в извънкласните дейности в клубовете по интереси.