Иновативен бинарен урок „Минало време в английския език, но не и в историята“ посветен на Христо Ботев и Васил Левски

На 25.01.2023 г. се проведе иновативен бинарен урок на тема Минало време в английския език, но не и в историята“ с учениците от Ниво С1 на иновативния поток на випуск девети клас в ПГМЕЕ. Урокът беше подготвен и реализиран от г-жа Станимира Танева, учител по английски език и г-жа Габриела Демирева, учител по история и цивилизации и беше посветен на две значими годишнини в българската история през 2023 г. – 175 години от рождението на Христо Ботев и 150 години от обесването на Васил Левски.

Г-жа Демирева припомни основни моменти от биографиите на нашите революционери, с които всеки българин се гордее. Тя запозна учениците с малко известни и любопитни факти, свързани с житейския им път и борбата им за свободата на България. С помощта на програмата Canva преподавателката разходи учениците до различни краища по света и им показа паметници на Васил Левски.

Учениците с голям интерес се включиха във викторината „Познай на кого е цитатът!“ и безпогрешно познаха думите на Хр. Ботев и В. Левски, с които всеки българин е израснал и знае от дете. Последвалите въпроси за двамата герои позатрудниха някои от учениците, но повечето от тях се справиха отлично.

Г-жа Танева използва презентация, свързана с употребата на минало просто време и минало продължително време. Под формата на дискусия учениците си припомниха употребата на двете времена, които в последствие използваха в няколко интерактивни дейности. Задачите по английски език бяха подготвени предварително на сайта Learningapps.org и учениците с най-голямо желание използваха мобилните си телефони и помощта на QR Code работиха по упражненията и се справиха отлично. Първата задача беше да се свържат думи и изрази с техните значения. Във втората задача бяха включени изречения с биографични данни за Хр. Ботев и В. Левски, които учениците трябваше да разделят в две колони. Най-трудна се оказа третата задача – избор между двете времена в свързан текст за Васил Левски.

Часът приключи с дискусия за очакванията и чувствата на учениците по време на урока и попълване на въпросник за обратна връзка. Всички ученици изразиха желание за участие и в други бинарни уроци, обединявайки знанията си по няколко предмета.