„СЕМЕЙНИ ДИАЛОЗИ ЗА ЕВРОТО“

Механото вече трета година е училище посланик на ЕП. Екипът от младши и старши посланици се включи в регионалната среща, организирана от Бюрото на Европейския парламент, с цел да насърчи сътрудничеството между участниците в своята Програма за училища посланици в страната и да даде възможност за изява на учениците, работещи по нея.

Всяко  от училищата, присъстващи на срещата, представи екипа си от посланици на ЕП по запомнящ се начин в рамките на 2 минути. Ето как го направихме ние:

Здравейте на всички аз съм Стилиян и ще ви представя нашия екип от посланици на Европейския парламент. Вижте, нашият екип е специален, защото се научихме да действаме сякаш сме в едно общо тяло. Нашият мозък, който непрекъснато генерира идеи – това са Боримир и Даниел. Но само с мисли не става, трябва и да се действа, ето защо трябват ръце. Нашите ръце са ето тук Мертан и Велизар (Заки). А това е Тони. Тя заедно с Кристина, която днес за съжаление не успя да дойде, са нашите бели дробове, нашата глътка свеж въздух, друго си е да има женска гледна точка в един мъжки колектив. Какво ни трябва още, за да се движим напред? Трябват ни Ристовски и Драго – те са нашите крака, които безстрашно ни водят към нови хоризонти и ни припомнят, че не трябва да стоим на едно и също място. Обаче ни трябва още една много важна част, за да можем всички да изпълняваме своите функции в нашето общо тяло. Имаме нужда от гръбначен стълб. А нашият гръбначен стълб са нашите учители Десислава Бъчварова и Румяна Георгиева, които ни свързват, държат ни изправени и ни подкрепят във всичко. Това сме ние. Заедно сме туптящото сърце на нашия екип. А кой е устата, мисля, че вече стана ясно…

А след това се започна с изпитанията … забавни и поучителни. Учениците провериха знанията си за еврото в занимателна викторина в Kahoot.

Проф. Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на Софийския университет разказа на участниците за историята на създаването на единната европейска валута, представи критериите за присъединяване към еврозоната и показа статистически данни за изпълнението им, като развенча някои от митовете за еврото и отговори и на многобройните въпроси на публиката по тази тема. Получи се една полезна и приятна дискусия, която показа, че младите хора не са безучастни и дистанцирани от темите, което всъщност е и основната цел на Програмата.

Срещата продължи с дискусия с евродепутата Емил Радев (ЕНП), който представи някои от темите, по които работи в ЕП, включително регламентирането на бурното развитие на изкуствения интелект и борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Учениците в залата заявиха своя интерес относно отражението на войната в Украйна върху Зелената сделка, миграцията и контрола по външните граници на ЕС, шансовете на страната ни за влизане в еврозоната, българската позиция спрямо европейската интеграция на Република Северна Македония. Въпросите им бяха провокирани и от проблеми, свързани със спазването на човешките права и противодействието на домашното насилие.

През втората половина на срещата някои от най-устойчивите митове за еврото бяха развенчани чрез ролевата игра „Семейни диалози за еврото“, честта и отговорността, която имаха да представят нашите младши посланици.

/видео/

Бурните аплодисменти на публиката и възхитителните отзиви на проф. Шикова, автор на диалозите, бяха скъпата оценка за посланиците от Механото.

Учениците от СУ „Христо Ботев“ в Айтос майсторски ни потопиха в образователна пиеса изиграна от тях „Обичам те, Европа!“, чрез която младежите в залата научиха много за различни европейски теми чрез близък до тяхното ежедневие сюжет.

Срещата завърши с още едно артистично занимание, в което всички участници, разделени на шест екипа, трябваше да представят основните права на ЕС под формата на пантомима. Водещи на играта бяха ученици от Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“, Бургас. Нашите младши посланици бяха разпределени в пет от шестте екипа и се проявиха като активни генератори на идеи за представянето, както и като много артистични личности.

Нови запознанства, положителни емоции, безкористна подкрепа, вдъхновяващи преживявания, нестандартно учене, изключителна мотивация, незабравими спомени … това ни донесе тази регионална среща, за което искрено благодарим на Краси Василева – председател на Национално сдружение на Български Европейски Клубове, Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България и Таня Чунтова – връзки с обществеността в Бюрото на ЕП в България, и разбира се на проф. д-р Ингрид Шикова – катедра „Европеистика“, СУ „Св. Кл. Охридски“.