СТАРТ  НА ПОРЕДНИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА – Бургас ПРОЕКТ „СТОП НА ТОРМОЗА “ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“

В последната седмица на първия месец на новата календарна година, екипът, работещ  по най-новия проект на програма „Еразъм +“ „ STOP BULLYING “ /СТОП НА ТОРМОЗА“, стартира изпълнението му с първата мобилност в Португалия. Домакин бе португалското училище „Виа Лонга“ в град Лисабон .

Учениците Стефан Димитров, Станислав Каишев, Стоян Стоянов, Николай Нейчев от 11а  клас  и  Йоан Димитров от 11б клас, представиха достойно ПГМЕЕ със своите презентационни и езикови умения.  Тяхното участие бе планирано, подготвено и ръководено от учителския екип с координатора на проекта от българска страна г-ца Стефка Чавдарова, г-жа Надя Г. Николова и инж.Татяна Ботева.

Основният продукт на проекта бе декориране на една впечатляваща външна стена с изписани името и мисията на проекта „STOP BULLYING/ Стоп на тормоза“.

В декорирането на стената участваха учителите и учениците от всяка една страна-партньор, работейки задружно и с немалка доза артистизъм. Така демонстрирахме съпричастността си срещу насилието и тормоза сред младежите и в обществото.

Нашият екип представи създаденото преди мобилността видео от обновеното ни училище и последните нововъведения, включително новите конферентна зала и спортен корпус. Представихме и своята презентация, показваща „температурата“ и нагласите към тормоза в ПГМЕЕ. Тя съдържа анализ на отношението на учениците в ПГМЕЕ към различните форми на тормоз, чрез проведена анкета сред  сто и един ученици от деветите класове . За провеждането на анкетата съдействаха техните класни ръководители и ръководството на гимназията в лицето на директор инж. Роза Желева. Благодарим им за съпричастността и подкрепа при провеждане на това проучване. Подготвихме и проектите си за лого, снимки, показващи ситуации на тормоз и шаблони за подходящи надписи в пространството на буквите и тяхното декориране.

Изпълнявайки дейностите по проекта, училището ни доказва, че продължава да създава възможности и условия за усъвършенстване на дигиталните, социалните и мултикултурните компетентности на учениците ни, възпитавайки ги в толерантност и уважение към различните етноси, култура и хора със специфични способности и образователни потребности. По този начин проектът подкрепя общоевропейските ценности и приобщава младежите към взаимно приемане и уважение. Учениците от партньорските училища на Португалия, България, Турция, Испания и Румъния ще работят заедно по този проект за възприемане на културата на толерантност, търпение и взаимно уважение в дух на позитивизъм и приятелство.

През месец март на 2023 г. предстои нашето домакинство, с което ще осъществим втората мобилност от този пореден проект от програмата „Еразъм +“ и ще затвърдим мястото си на най-активно бургаско училище по отношение на множество изпълнени европейските проекти.

Всички ученици изградиха запомнящи се приятелства и обогатиха знанията и отношението си към темата на този проект, като съхраниха в сърцата си незабравими спомени.  Ето и техните впечатления.

Николай Нейчев

„През седмицата, прекарана в Португалия се запознах с много хора, които се надявам да срещна отново. Обиколката в Лисабон и извън него беше чудесна възможност да видя много нови за мен исторически обекти. Идеята на проекта беше много добра и най-много ми хареса начина по който я представихме. Хареса ми как чрез няколко игри се запознахме всички. Португалците са много приятни хора, както и “колегите” ни (учениците) от другите държави. Но нещото, което най-добре ще запомня е забавата която имах там. Проекта ме научи да бъда по-добър, било то към лошия или към добрия човек. Също и че тормозът не е начин на решаване на проблем, а именно точно той е проблема. Надявам се пак да посетя Португалия и да изпитам цялото преживяване отново.“

Стефан Димитров

„Тъй като това не ми беше първата мобилност, знаех какво да очаквам. Времето прекарано в Португалия премина изключително бързо, за съжаление. Въпреки това беше добро прекарано време. Посещението ми ме научи на много неща. Подобрих способността си да работя в екип, да подобря английският си език, и да опозная една по- различна култура от нашата. Запознах се с много нови хора от различни държави, като някои от запознанствата ще останат завинаги. Разходките из Лисабон и околностите ме накараха да осъзная в колко различен свят живеят. Природата, историята и културата са просто прекрасни. Океанът е великолепен.

Работата която вършихме там беше приятна и забавна, като паралелно с това научаваш повече за хората, както и тренираш способността да работиш в екип. Хареса ми идеята да бъдем разделени на групи и всяка група да има своя задача. Всички хора там бяха много добри. Изненадани бяхме, като видяхме учебници на български език и да научим че са имали български ученици. Семейството, в което прекарах тази седмица, беше много грижовно и весело и със сигурност ще поддържаме контакти. Бих искал да се върна там някой ден.“

Станислав Каишев

„Преживяването ми в Португалия беше невероятно. Прекарах седем дни. изпълнени с невероятни емоции. Хората, храната и природата ме накараха да се чувствам много уютно. Местата, на които ходихме бяха много красиви. Това е държава с уникална архитектура, възхитителни плажове и неповторима кухня . Хората, с които се запознах ме научиха, че всички са равни . Уникално е да видиш толкова хора от толкова различни точки на света на едно място. Домакините ми бяха изключително мили и ми показаха традиционна храна, разказаха ми за техните обичаи и традиции и ме накараха да се чувствам като част от тяхното семейство. Освен това имахме дейности, свързани с противопоставянето срещу насилието, събирахме лего с тематика ,че всички сме равни и дори някой да е различен, това не е лошо, а ценно. Също така боядисахме стена с надпис STOP BULLYING с цветни бои и оставихме своят отпечатък върху стената на Vialonga. Това за мен ще остане незабравимо преживяване и ще се радвам. ако ми се отдаде възможност пак да ги посетя.“

Александър Петков

„Когато пристигнахме в Португалия, бяхме посрещнати от доста дружелюбни хора и уникално време. През престоя ми се научих, че португалците са доста сплотена нация и винаги разчитат на семейството си. Осъзнах това, понеже присъствах на техен рожден ден, и е просто невероятно цялата фамилия да са заедно и дори да приемат някого с тях на масата. В проекта “ STOP BULLYING” се запознахме и с други хора от различни точки на света. Беше доста приятно, както и забавно да се работи с тях в различните мини игри и изпитания. Различните места, които посетихме с всички тези хора от проекта ни сплотиха по един или друг начин, с което опознахме и традициите на Португалците и самите им забележителности. Това преживяване ще остане за мен като един неповторим спомен, надявам се някой ден да мога да посетя Португалия отново.“

Йоан Димитров

„Нашето пътуване към Португалия беше страхотно и незабравимо! Когато пристигнахме ни чакаха с усмивки и весело настроение. За тези  дни , които прекарахме там научих много нови неща относно чуждите култури, поведение, стил музика, някои чужди думи и разбира се осъзнаването на целта на проекта “СТОП на ТОРМОЗА”.

Хората в Португалия като цяло са много мили, дружелюбни и отговорни, което показва колко много се обичат и уважават един с друг. Vialonga е интересно градче с много красива природа, често се случваше да се събираме всички в парка за да си говорим или за да играем футбол. Най-много ми хареса отношението на всички към нас и точно заради това се сприятелихме с толкова много хора. Преживяването беше чудесно, но кратко, въпреки това с най-голямо удоволствие бих посетил Португалия отново!“

Стоян Стоянов

„Очаквах пътуването ни към Португалия с голям интерес. макар и да не ми беше първото пътуване. Най-вече защото групата ни беше съставена от познати съученици и се чувствах добре около тях. Както и при миналата мобилност, така и в сегашната имах ново преживяване и това за мен беше боядисването на стената с надпис „STOP BULLYING”. Разбира се, тази стена носеше повече значение, защото беше изписана с името на целия проект. Отново се радвам, че попаднах в хубаво семейство и срещнах още нови хора, заради които опознах още повече чуждия начин на живот и маниери.”