ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА В ПГМЕЕ

На 14-ти март в ПГМЕЕ беше отбелязан Международният ден на математиката, известен още като Световен ден на числото П /пи/.  Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката а датата не е избрана случайно. Инициативата идва от САЩ, където форматът за изписване на дати от календара е месецът да се записва преди датата, и така се получава 3.14, което е стойността на числото П.  На същата дата е роден и известният учен Алберт Айнщайн.

Учениците от 8-ми до 12-ти клас се включиха активно в отбелязването на празника, като представиха своите знания и креативност в организираното състезание, което се проведе в два кръга.

В 1. кръг отборите бяха разделени в отделни класни стаи по випуски и решаваха разнообразни задачки, съобразени с нивото на знания на конкретния випуск. Всяка паралелка беше представена от трима ученици, които трябваше да преминат през две математически задачи, една задача от ИТ и един ребус, като бързината и верността на отговорите бяха критериите за спечелване на точки. Победители станаха съответно VIII Б, IX З, X И, XI З и XII И клас, които продължиха участие във втори кръг на състезанието.

В присъствието на гости и жури в актовата зала на ПГМЕЕ продължи втората част от състезанието, в която се включи и отбор на учителите в състав: Никола Чанев, Албена Колева и Стефка Чавдарова, като тяхното участие бе за стимул и забавление, без състезателен характер, но не бяха пропуснати да получат награди.

Победителите от випуските от 1. кръг и отбора на учителите решаваха кръстословица, подреждаха пъзел и танграм, решаваха занимателни логически задачи. Учениците показаха, че знаят любопитни факти за числото π, за приложението на ПИ при измерването на ъгли в радиани, както и за приложението му в живота.

Компетентното жури бе в състав:  г-жа  Надежда Йорданова, г-жа Монка Щерева и г-жа Галина Стойкова. Водещ на състезанието бе г-жа Румяна Георгиева, а на пулта – г-жа Даниела Живкова.

Оспорвано, но забавно, състезанието все пак завърши с победител: отборът на X И клас. Всички участници получиха награди.

За Деня на математиката във фейсбук групата „Аз обичам ПГМЕЕ“ бе направен и споделен видеоклип, запознаващ с историята и приложението на числото π, за математиците Архимед и Лудолф Ван Цейлен, за връзката между математическото число с други предмети и изкуства и много други любопитни факти.

Също така във фейсбук групата през целия ден бяха споделяни и интересни математически предизвикателства, свързани е числото Пи. За всички отговорили и дали правилен и пълен отговор на предизвикателствата, също бяха предвидени награди.

Денят протече емоционално, забавно и предизвикателно! Всички се убедиха, че математиката е интересна наука и е навсякъде около нас!