НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МПС“ – НАЦИОНАЛЕН КРЪГ

От 27.04. до 29.04.2023 г. се проведе националният кръг на Националното състезание: „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Целта на състезанието е да се осигури възможност на всички участващи ученици, да демонстрират теоретичната си подготовка, практическите умения и компетентности, придобити при обучението по професията за изпълнение на автомонтьорски операции, както и спазване на правилата за движението по пътищата и безопасно майсторско управление на автомобила.  Заедно с това учениците изявяват, формираните в процеса на обучение професионално-личностни качества – комуникативност, трудова дисциплина и етика, работа в екип, адекватни реакции при управлението на МПС.

 На 27.04. състезанието беше тържествено открито в училището-домакин Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника гр.Бургас. Гости на откриването бяха: Албена Михайлова – главен секретар в МОН; Ваня Тивидошева – директор дирекция професионално образование и обучение МОН; Златка Иванова – старши експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ МОН; Пламен Янев – зам.-областен управител на област Бургас; Севдалина Турманова – председател на Общински съвет Бургас; Красимир Стойчев – заместник-кмет Финанси, бюджет и икономика Бургас; Петя Петрова – началник РУО Бургас; Чавдар Здравков – доайен в професионалното образование и дългогодишен партньор на състезанието; Михаил Недков – мениджър обучения „Интер карс България“.

До националния кръг на състезанието достигнаха 21 ученици от 7 отбора – победители в регионалните кръгове на състезанието.:

В първия състезателен ден се проведе теоретичен тест за автомонтьори –20 въпроса за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по учебните предмети по устройство, обслужване и ремонт на МПС (участват и тримата състезатели от отбора). Теоретичният тест се генерира от база данни с въпроси, която е обща за всички държави, участнички в международното състезание „Young Car Mechanic”.  След което същите състезатели положиха теоретичен тест за водачи на МПС  – за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по БДП. Тестът се генерира и оценява в компютърен вариант на електронната платформа avtoizpit.com в информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Третият – предварително определен състезател от отбора изпълни индивидуално практическо задание за водач на МПС – за оценяване уменията за майсторско управление на МПС по определено състезателно трасе с учебен автомобил Toyota Auris на полигона на Бургасбус ЕООД – партньор на ПГМЕЕ в дуалното обучение .

В следващите два дни от състезанието, 28 и 29.04. се проведоха практически задания за автомонтьори, в които участваха двама, предварително определени състезатели от всеки отбор. Всеки от състезателите изпълни (групово или самостоятелно) всички определени практически задания (10 поста). Техните умения бяха оценени от представители на фирми, разпределени като съдии на постовете: Интер Карс България, Bosch, Continental, Denso, Elring, Febi, Meyle, MANN-FILTER, Orbico, Q-Service, Schaeffler, Shell, VARTA и ZF.

Състезанието протече в условия на остра конкуренция, състезателите демонстрираха силен борбен дух и воля за победа. Всички отбори показаха добри резултати с малки разлики в класирането между отделните места. Съгласно регламента класирането се извърши в следните категории:

  1. Индивидуално „Най-добър млад водач на МПС”
    1. Отборно „Най-добър млад водач на МПС”
    1. Отборно „Най-добър млад автомонтьор”
    1. Отборно комплексно за „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”
    1. Индивидуално „Най-добър млад автомонтьор”

В индивидуалното класиране за водачи на първо място се класира Атанас Брадев от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас, следван от Денис Велиев от Свищовска ПГ „Алеко Константинов“, и Ивайло Мирчев от Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра.

В категорията отборно „Най-добър млад водач на МПС“ първите три места заеха отборите на: Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас, Свищовска ПГ „Алеко Константинов“, гр. Свищов, Техническа ПГ „Стамен Панчев“, гр. Ботевград.

Отборната титла за „Най-добър млад автомонтьор“ спечелиха учениците от Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра с ръководител инж. Георги Стоянов. Втори се класира отборът на ТПГ „Стамен Панчев“ – Ботевград, с ръководител инж. Христо Тодоров. Трети се класира отборът на Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, гр. Казанлък с ръководител Злати Златев.

В комплексното отборно класиране победител е отборът на Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра. Второ и трето място заеха отборите на ТПГ „Стамен Панчев“ – Ботевград, и Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас.

В индивидуалното класиране за най-добър млад автомонтьор на първо място се класира Тиодор Скорчелиев от Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, гр. Силистра, на второМомчил Димитров от същата гимназия и на трето Радослав Алдинов от ТПГ „Стамен Панчев“ – Ботевград. Класиралият се на първо място ще представи България на международния финал на състезанието „Young Car Mechanic“ през месец юни в гр. Гьор – Унгария.

Победителите получиха грамоти и купи, осигурени от гимназията домакин ПГМЕЕ гр.Бургас, както и награди от Интер Карс България, Bosch, Continental, Denso, Elring, Febi, Meyle, MANN-FILTER, Orbico, Q-Service, Schaeffler, Shell, VARTA и ZF. Всички участници получиха подаръци от фирмите – партньори на състезанието.

Благодарим на лъчезарните дечица от детска градина “Вълшебство” и на учениците от танцов състав “Каравелче” и вокална група “Усмивка” към ОУ “Любен Каравелов” гр.Бургас. Благодарим им за прекрасното изпълнение, усмивките и настроението, с което ни заредиха.