ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗА ИНОВАТОРСКИЯ СИ ОБЛИК В ОРГАНИЗИРАНЕТО НА СЪБИТИЯ.

Днес в Механото се проведе вълнуващо състезание по скоростно подреждане на Рубик куб. Тази инициатива, организирана от ПЕКК Математика и ИТ, привлече десетки ученици от осми до единадесети клас, които се състезаваха, за да измерят своите умения и страст към този популярен пъзел.

Идеята

Кубът на Рубик оказва въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене – термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се „гледа отстрани“ на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, заниманието с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма. Може би този ефект търсят нашите момчета и момичета, които не рядко се отдават на подреждането през междучасията. Тази гледка инспирира идеята за събитието.

Детайли за състезанието

Състезанието се проведе по правила близки до тези на Световната федерация по скоростно подреждане на Рубик куб (World Cube Association – WCA). Двадесет и четири участници подреждаха куб 3x3x3. В предварителния етап всички участници направиха по три скоростни подреждания, от които беше отсята финалната осмица. Най-бързите „кубъри“ премериха сили във финалния етап с нови три подреждания. Най-добрите средни времена от двата етапа определиха победителите.

Конкурсът

Във връзка със състезанието обединението обяви и конкурс за изработване на Рубик куб и други наподобяващи го пъзели. Това предизвикателство насърчи не само участието в него, но и проявата на нестандартно мислене, креативност в изпълнението и не на последно място подчерта смисъла от развиването на инженерните умения в днешното образование. С онлайн гласуване бяха отличени три от номинираните тринадесет макета.

Победителите

Трите челни позиции в скоростното подреждане заеха: Първо място – Александър Димов от IX Д клас; Второ място – Станислав Вузев от VIII З клас; Трето място – Виктор Чанев от VIII З клас също.

Отличието за Най-добро време за турнира отиде при Александър Димов от IX Д клас, което показа при своето второ подреждане от предварителния етап.

Грамотите за макети отидоха при Наско Дакашев от X Б клас, Стоян Христов от XГ и Стелян Панайотов от VIIIБ.

Още от състезанието

Между подреждането на отделните групи и в паузите за обработка на резултатите участниците и гостите на мероприятието се запознаха с любопитни, „откачени“ и невероятни факти и постижения с Рубик куб.

Още по-атрактивна за публиката се оказа демонстрацията по подреждането на Куб със скосени върхове, Куб 2 Х 2, Пирамида, Огледален куб и Змия от трима наши ученици – Александър Стоянов от X Г, Тони Ясенов от X А и Тодор Тодоров от X Е.

Организацията на цялото събитие нямаше да достигне тази висота без отговорната и почти професионална работа на съдиите – осем учители от гимназията.

И както на всеки турнир и тук вълнуващ и с много аплодисменти беше моментът на награждаването. Директорът на гимназията ни г-жа Желева, преди да връчи всички грамоти и сертификати, сподели своите удовлетвореност и гордост от видяното като умения на възпитаниците на Механото, и заяви своята готовност с такива момчета да предизвика други бургаски училища в такъв турнир. Благодари на организаторите за създадената общоучилищна емоция, а те от своя страна благодариха на нея, на останалите колеги и на участниците за оказаното доверие и подкрепа в начинанието

В края на състезанието заключихме Механото може и това.