СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В ПГМЕЕ: ВОДАТА ЗА МИР

На 22 март Механото за пореден път отбеляза Световния ден на водата. Учители и ученици се обединиха, за да се повиши осведомеността и да се насочи вниманието на обществото към предприемане на действия за справяне с кризи с водата.
За целта учениците от осми и десети клас използваха своята креативност, знания, придобити в обучението си, и изобретателност, за да създадат свои собствени водни инсталации. Изложението на техните творби създаде незабравима атмосфера, която позволи на всички да се насладят на шума на водата и да усетят неговото успокояващо въздействие.
„Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници.
Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата.
Ние в Механото направихме поредната стъпка към знанието, осведомеността, осъзнаването и ангажираността.