Първа представителна изява за клуб “Възобновяеми енергийни източници”

Под ръководството на инж. Борислав Иванов, ученици от Xе клас, специалност ЕОП демонстрираха колко е важно да сме добре запознати с възобновяемите енергийни източници и тяхната роля за намаляване човешкото влияние върху изменението на климата.

Водещите на изявата Георги Николов,  Григор Янулов и Димитър Тодоров показаха знания и умения,  придобити в часовете за извънкласна работа.

Наученото в клуба ВЕИ беше демонстрирано чрез изпълнението на няколко основни задачи, а именно: определяне брой инвертори според инсталираната мощност,  изчисляване напрежението и мощността на всеки стринг. Момчетата трябваше да разпределят равномерно товара към двата инвертора.

Следващата задача бе демонстрация на изработения макет с всички елементи на ФЕЦ – слънчеви панели, заряден контролер, консуматори. 

След свързването направиха проверка на напрежението на изход на веригата.

На финала демонстрираха направа на връзки за свързване на стрингове и кербоване на кабели с различно сечение

Интерес показаха и момчета от класа присъствали като публика, същите се включиха в последната задача за кербоване на кабели.

Мероприятието беше уважено от инж. Томицина ЗДУПД, г-жа Стоянова ЗДАСД, инж. Момчилова и инж. Колева както и съученици на десетокласниците.

За пореден път гимназията в лицето на преподаватели и ученици, показа колко е важно да работим в посока подобряване на енергийната сигурност, защита на общественото здраве и опазване на околната среда.