Гордост за Бургас: Отбор “Механо” се извиси в топ тройката на международния фестивал FIRST LEGO League Challenge

На 20.04.2024г. в Бургас се проведе второто издание на фестивала FIRST LEGO League Challenge, който събра ученици от цялата страна с интерес в областта на роботиката. Фестивалът, организиран от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет, предложи не само състезание, но и изложбена част, където различни школи и организации демонстрираха своите постижения в света на роботиката. Участие в такова събитие не само спомага за развитието на технически умения в учениците, но и насърчава тяхното любопитство и желание за иновации.

 В тази висококонкурентна среда, отбор “Механо” от ПГМЕЕ – Бургас, се отличи с впечатляващо представяне, като завоюва трето място сред големите награди. Отборът, съставен от ученици от осми и десети клас – Даниел Георгиев, Даниел Нейчев, Димитър Петров, Дейвид Желязков, Джефер Ходжов и Роман Мартинов, показа изключителни умения в конструирането и програмирането на Лего роботи. Водени от своите ментори – инж. Бояна Георгиева, инж. Анна Златанова и инж. Никола Чанев, младите таланти демонстрираха как ефективно могат да прилагат научените знания в реални ситуации.

Тазгодишната тема на фестивала беше „Шедьовър“ (Masterpiece), вдъхновена от света на изкуството. Участниците трябваше да изследват, конструират и програмират своите роботи, измисляйки нови начини за създаване и разпространение на изкуство по целия свят. Отбор “Механо” се открои с иновативен подход и креативност, като интегрира изкуството в технологичните процеси.

Постиженията на отбор “Механо” е впечатляващ пример за важността на екипната работа както сред ученици, така и между техните ментори. Инж. Бояна Георгиева, инж. Анна Златанова и инж. Никола Чанев не само споделиха своя професионален опит, но и работиха усилено за създаването на сплотен и ефективен ученически колектив. Тяхното общо водачество и способността да мотивират младите хора допринесоха за това отбор “Механо” да се превърне в гордост за своето училище и град. Този успех ясно демонстрира, че когато работим заедно, можем да постигнем изключителни резултати и да се изправим срещу предизвикателства с увереност и иновативност.