РЕЦЕПТИ С ВКУС НА ХИМИЯ

През изминаващата учебна година клуб “Млад изследовател” се отличи с разнообразна и вдъхновяваща програма, насочена към практическото и теоретично обогатяване знанията на учениците. Учасниците в клуба имаха възможността да се запознаят с различни научни и практически дейности, които развиха техните умения и знания по интересен и ангажиращ начин.

С днешното последно специално издание „Рецепти с вкус на химия“ момчетата потопиха всички гости в магията на така страшната за всички химия – „Химията в кухнята“.

Химията не е само в лабораториите. Тя е част от всичко около нас – от начина по който растат растенията, до това как функционира човешкото тяло…дори в кухнята. Учениците се фокусираха върху това как химията оживява в готвенето. Демонстрираха как химични процеси като: ферментация, втасване, карамелизация – създават някои от най-вкусните ястия.

Специален гост на събитието бе Антон Янчев – бивш възпитаник на Механото, професионален ММА боец и орисник на клуба. Г-н Янчев изрази възхищението си от завидните умения на учениците в областта на химията и биологията. Той е горд, че неговите постижения в областта на спорта и здравословния му начин на живот, са мотивирали младежите да спортуват  и да се хранят здравословно.

Учениците от клуба вече знаят, че химията и биологията не са просто предмети в училище – те са част от нашето ежедневие. Пожелаха си да продължат да изследват, да експериментират и да се учат.

Заниманията в клуб “Млад изследовател” бяха така подбрани, че успяхме  да съчетаем теория и практика по впечатляващ начин, вдъхновявайки учениците да се потопят в света на науката и да разширят своите хоризонти. Програмата през годината не само обогати знанията на участниците, но и насърчи критично мислене, екологично съзнание и практическите им умения, които ще им бъдат полезни в бъдеще.