Учениците от ПГМЕЕ взеха участие на първият регионален технологичен форум „Инженери в действие“, който се проведе в рамките на втория Варненски фестивал на науката 28-29 Октомври 2023. Част от гостите бяха от Бяла (Русенско), Шумен, Бургас и Варна, представители на специализирани гимназии, средни училища, университети, школи и клубове.

Форумът се провежда под формата на състезание за ученици и студенти до 25-годишна възраст в две категории. В 3D конкурса младежите предложиха по задание концепции за робо ръка (щипка) с поне две степени на свобода и начин за измерване на натиска при защипване на обект. Тъй като участниците нямат време да принтират своите идеи на място, представят проектите си, които се оценяват и на база реализируемост, т.е. да не са прекалено абстрактни и да могат да се изпълнят. Явор Тенчев от 10Б клас взе призовото второ място като беше награден със сертификат и два броя ролки с материал за 3D принтер, с които той да реализира своите идеи в училищния клуб по “3D моделиране и принтиране”.

Отборът на Механо взе участие във всичките проведени състезания в рамките на форума, за което беше награден със сертификат за Инженерна отдаденост и ваучер за 512 лв.