ЕКСКУРЗИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ

От 25.10 до 27.10- се проведе учебна екскурзия за учениците от 10-те класове на ПГМЕЕ. Темата на екскурзията бе Възраждане, целта- да се посетят градове, места и артефакти, свързани с личности и събития от възрожденската епоха, която се изучава в часовете по литература и история в 10 клас.

Учениците и техните ръководители- П. Канева, Г. Демирева, А. Атанасов, С. Танева и Б. Георгиева- първо се отправиха към гр. Сопот, където бяха посетени: къща музей ” Иван Вазов”, Радиното училище, Сопотския девически манастир, Възрожденската църква ” Св. св. Апостоли Петър и Павел”. В родната къща на Иван Вазов учениците имаха лекция беседа за живота и творчеството на Патриарха на българската литература, като акценти бяха поставени на романа ” Под игото” и ” Епопея на забравените”.

Оттам групата се отправи към китната Копривщица- град музей, съхраняващ над 300 паметника на културата от епохата на Възраждането. Наред с колоритните възрожденски къщи и дворове, учениците посетиха и родните къщи на Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Георги Бенковски и Димчо Дебелянов. В дома на Дебелянов, пред надгробния паметник с майката, която чака своя син, Пламен Узунов от 10-и клас припомни една от незабравимите творби на нашия най- нежен лирик- ” Да се завърнеш в бащината къща”.

В подножието на паметника на Георги Бенковски, Венелин Тешев, ученик от 10б клас разказа за символиката на паметника и неговото създаване.

През 2- рия ден учениците се потопиха в бунтовническата атмосфера на гр. Панагюрище- градът, пазещ спомена за Априлското въстание и героите му.

Богатата експозиция на Историческия музей отведе екскурзиантите в бунтовното време на 1876г.

С огромен интерес премина и посещението на къщата на Райна Княгиня, която е и майка на първия директор на Механото- Георги Дипчев. Изяществото и ювелирната красота на Панагюрското златно съкровище остави без думи посетителите на експозицията.

Хубавото есенно време позволи да се посети и Местността Оборище, където през 1876г. се провежда първото в историята на България Велико народно събрание и се взема решение за обявяването на Априлското въстание. Сред живописна букова гора, рекичка и пътека, осеяна със сентенции на велики наши революционери, се стига до паметника. Докоснати от възрожденския дух, учениците запяха и емблематичните песни : ” Панагюрските въстаници” и ” Кой уши байряка”.

В следобедните часове пътешествениците се качиха и до Мемориалния комплекс ” Априлци”, откъдето се открива великолепна панорамна гледка към целия град и околността.

В третия ден от екскурзията посоката бе Велико Търново.

Част от учениците с ръководител – инж. Б. Георгиева посетиха завод Елимекс- гр. Лясковец, където се запознаха с технологията и процеса на производство на насищане на печатни платки с SMD електронни компоненти.

Останалата група се наслади на забележителностите на старопрестолния  град- Крепостта Царевец, Самоводската чаршия, Музеят ” Възраждане и Учредително събрание”, Къщата с маймунката и др.

Заредени с добро настроение и докоснати от родолюбието и възрожденския дух на великите ни предци, екскурзиантите се завърнаха в родния Бургас. Всички бяха единодушни в положителните оценки от преживяното и си пожелаха още подобни пътувания.