Училище и бизнес, заедно за бъдещето

  ,, Умът е не само в знанието, но и в способността да се прилагат знанията на практика.“

                                                                           ( Аристотел )

Дуалното обучение е форма на обучение, което помага на учениците да придобият практически опит и да излизат подготвени на пазара на труда. То е от полза, както за учениците, тъй като им позволява да овладеят професия и да придобият практически умения още в училище, така и за работодателите, които обучават и наемат обучени специалисти. Приоритет на дуалната система е завършилият да притежава всички необходими компетенции за качествена и успешна работа.

Дуалното обучение е ефективен начин на обучение в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас. Юни 2023 година се дипломира първият випуск ученици от дуална форма на обучение, специалност „Автомобилна мехатроника“. Гимназистите се представиха на задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация успешно. В резултат на усилията, положени от ръководството на ПГМЕЕ, работодателите и преподавателите, може да се похвалим, че през учебната 2023/2024 година учениците от ХI г клас, специалност „Автотранспортна техника“ съзнателно избраха и предпочетоха да преминат от дневна в дуална форма на обучение през втори гимназиален етап. Това нямаше да се случи без отзивчивостта и толерантността на бизнеса. С тази съвместна дейност бихме желали да покажем на обществото, че инвестицията в образование е инвестиция в бъдеще.

В това наше начинание ни подкрепиха дългогодишните ни партньори : ,,Бова Кар“, ,,Силвър Стар“, ,,БургасБус“, ,,Хонда – Апостолов ЕООД“, ,,Юникс Ауто“, ,,Вивкар“, ,,Пецата Ауто“. 

От учебната 2023/2024 година ни се довериха и : ,,Премиум Кар Сервиз“, ,,Премиум Карс Сервиз“, ,,ЕТ Алберт – Карлос Гилберт – Наваро“, ,,Асти груп“, ,,Сонерс Ауто“, ,,Ауто Експертс“.

Благодарение на дуалната форма на обучение става възможно постигането на реална ефективност на обучението за задоволяване на специфичните нужди на производството. Така получаваме възможността да обединим интересите на бизнеса, младите хора и държавата – едно съвсем ново тристранно партньорство.

Приемете нашата благодарност за доверието!