Седмица на четенето в ПГМЕЕ

За нас в Механото Седмицата на четенето е специална и я чакаме с огромно нетърпение. А знаете ли защо я очакваме с такъв трепет? Защото тя се превръща във всеобщ празник за учители, ученици и всички останали, въвлечени в чудото, наречено книга. Седмицата на четенето ни зарежда с толкова силна духовна енергия, че  дълго време след нея емоциите бушуват в нас.

Официалното откриване на Седмицата на четенето в ПГМЕЕ се състоя на 17.11., когато е и Националният ден на четенето. Ученици от всички випуски на гимназията представиха пузикално-поетична програма, посветена на нашия град – Бургас. С нея припомниха на публиката, че имаме огромния късмет да живеем в прекрасен град, родно място на артисти от всякакви направления на изкуството, че имаме привилегията да дишаме соления морски въздух цяла година и да бъдем вдъхновени от приказни гледки.

В понеделник, на 20.11. програмата продължи с вълнуваща среща между ученици от ПГМЕЕ и бургаската писателка Стана Апостолова, бивш учител в гимназията. Разговорът беше полезен и интересен, а в неговия край учениците се превърнаха в автори на истории, защото имаха възможност да довършат, както те решат, един от разказите на писателката.

Вторникът беше посветен на любимите песни на учениците. Инициативата, проведена в деня, беше със заглавие „Прочети ми песен“. Възпитаниците на ПГМЕЕ бяха избрали текст на своя любима песен и го прочетоха на публиката, а тя трябваше да познае коя е песента. Оказа се не лесна задача, но беше изключително забавно, а и се насладихме на хубава музика.

На 22.11. се проведе любимата ни инициатива – „С книга в…“. Тази година се пренесохме „С книга в кафенето“. По традиция превръщаме някоя от класните стаи в гимназия в творческо пространство според темата на събитието. Тя става сцена за интересни разговори за книги, които са впечатлили по някакъв начин ученици и учители.

На 23.11. се проведе вече традиционният за Седмицата на четенето конкурс за изразително четене на български, английски или немски език. С най-голяма радост тази година установихме, че участниците са много повече от преди. Конкуренцията беше голяма, а уменията на учениците затрудниха журито, което имаше тежката задача да класира участниците.

На 24.11. се състоя тържествено награждаване на победителите в конкурса, като и на най-активните участници в мероприятията, проведени в рамките на Седмицата на четенето. Тази година наградите за първите места в трите категории бяха любезно осигурени от книжарница „Хеликон“. Отличилите ученици получиха книгата „Книга за мечтатели“. Изказваме благодарността си към книжарница „Хеликон“, че тази година подкрепиха инициативата ни.

Така завърши нашата Седмица на четенето… Беше по-кратка, отколкото ни се искаше, но пък беше наситена с емоции, които все още ни държат и ще помним дълго време. Вече с нетърпение очакваме следващата. Вие също, нали?