Никулденска кулинарна изложба

В последно време все повече съвременни българи се обръщат към миналото, за да укрепят връзката си с корените на българския дух. Търсейки вдъхновение в родовата памет и истинските ценности на народа си, те се поддават на чара на традициите, пренасяйки ги в съвременния живот. Една такава инициатива се осъществява всяка година в ПГМЕЕ, където традициите се сливат с модерните предизвикателства.

За поредна година ученици и учители от  Механото се включиха в празничното честване на Никулден, който е не само  християнски празник, но и празник на град Бургас.  

 Първото събитие от тази поредица е Никулденската кулинарна изложба, която привлича вниманието със своя оригинален подход . С усилия и вдъхновение осмокласниците превърнаха коридорите на училището в истинска кулинарна арена. Всеки клас се представи със своята празнична трапеза, подредена с внимание към  детайла и любов към храната.

 Оригиналните трапези изобилстваха с разнообразни кулинарни изкушения – от питки и вити баници до рибни специалитети, торти и сладкиши . Журито, съставено от непристрастни експерти, имаше трудната задача да определи победителите в различните категории.

Родителите, които присъстваха на събитието, изразиха своите положителни емоции за участието в празника, и горещо подкрепиха усилията на децата си. Интересното е, че те не само участваха в подготовката на храната, но и споделиха вълнението на моментите преди събитието.

Осмокласниците бяха наистина заредени с енергия и емоции. На въпроса как се чувстват сега, след като са участвали в този кулинарен проект, те отговаряха със смях и радост. “По-вълнуващо е, усещаме се по-удовлетворени и по-жизнерадостни,” споделиха те с усмивка на лицата си.

Самите класни ръководители също споделиха вълнението и радостта, която този вид събития придава на училищната обстановка. Госпожа Бъчварова и господин Тодоров отбелязаха, че възможността учениците да се изразяват чрез кулинарното изкуство е, истинско удоволствие и предизвикателство за всички.

Директорът на ПГМЕЕ инж.Роза Желева с удоволствие отговори на въпросите на нашите репортери.

Репортер:Г-жо Желева, какви емоции ви носи този общоучилищен празник, превърнал се в традиция?

инж. Р. Желева: Емоциите, които изпитвам, са изключително  вълнуващи. Този общоучилищен празник съчетава кулинарни умения с традиционни ценности, което прави събитието още по-впечатляващо.

Репортер: Какво е посланието, което искате да носи тази инициатива към осмокласниците?

инж. Р. Желева: Посланието на тази инициатива към осмокласниците, е да насърчи творческото изразяване и обмена на идеи. Желая да им предоставя възможността да сътворят нещо уникално и да се насладят на процеса на сътрудничество и създаване в едно обединено училищно събитие.

Репортер: В духа на изложбата, споделете каква е Вашата “тайна” съставка за изграждането на тази невероятна училищна общност – семейството на Механото?

инж. Р. Желева: Тайната “съставка”   е безспорно  сърцевината на идеята. Любовта и ангажираността към образованието, творческата енергия на учениците и учителите, както и готовността да се споделят емоции, създават една уникална атмосфера на сътрудничество и взаимопомощ в Механото.

Никулденската кулинарна изложба в ПГМЕЕ се превърна в   любимо събитие, което не само зареди с енергия и радост, но и обедини училищната общност в едно вълнуващо кулинарно пътешествие. Благодарение на учениците, родителите и учителите коридорите на училището се превърнаха в арена на вкусове, усмихнати лица и споделена топлина.