Декемврийски празници в ПГМЕЕ

По традиция Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника отбелязва Никулден и предстоящите празници.  Отново по традиция тази чест се предоставя на най-младите попълнения на гимназията, а именно осмокласниците. Представители от всички паралелки в осми клас представиха културна програма, посветена на зимните християнски празници и Празникът на Бургас. Тържеството се проведе на 5.12.2023г. в актовата зала на ПГМЕЕ.

Началото бе поставено с историята на нашия град. Като истински бургазлии всеки от нас трябва да я познава и да се гордее, че е част от нея. 

Празника на града съвпада с честването на големия църковен празник – Никулден – денят на светеца Св. Николай Чудотворец, който покровителства рибарите и моряците. Осмокласничите по вълнуващ и артистичен начин пресъздадоха важни моменти от житието на светеца и запознаха публиката с живота и делата му.

След това учениците пренесоха присъстващите с  машина на времето, която са открили в тайнствена книга, скрита в мистериозна библиотека, в няколко различни епохи и разказаха на немски език как се е празнувала Коледа във всяка една от тях.

Учениците показаха, че Свети Николай, който е първообраз на Дядо Коледа е една забележителна личност, която вдъхновява хората по света и ни кара да се замислим за истински важните неща в живота. Неслучайно неговият образ е широко застъпен и в изкуството. Осмокласниците ни показаха на английски език как е  представена Коледа в английската и американската литература. А в края на тържеството завършиха със забавна пантомима на песента „12 дни на Коледа“.

В навечерието на Рождество Христово ПГМЕЕ иска за пожелае на всички светли празници, изпълнени с топлина, уют и хармония!