СТАРИТЕ РИБАРИ РАЗКАЗВАТ…  

На 21.02.2024 г. в Актовата зала на ПГМЕЕ бе даден официален старт на поредния ученически проект  на гимназията ни – „Старите рибари разказват…“, който е свързан с историята на един от традиционните и най-важни занаяти по Българското Южно Черноморие – рибарството.  Идеята е чрез проектно базирано обучение, да бъдат свързани учениците на ПГМЕЕ с професионални рибари от сдружения по Южното ни Черноморие. Тези срещи ще дадат възможност на младежите да придобият по-задълбочени знания и умения по история, етнография и биология, като работят за продължителен период от време, изследвайки миналото на риболова по нашето крайбрежие. Участие ще вземат 34 ученика от 7 паралелки на 9-ти клас, разделени в няколко групи, активни в различни дейности по време на проекта, който ще продължи до края на юни 2024г.

Предвидени са посещения в Регионален музей – Бургас, в градската библиотека „П. К. Яворов“, в новооткрития Посетителски център по рибарство и морско дело в гр. Поморие, където учениците ще проучат съществуващите данни за историческото и икономическо значение на рибарството за населението, използваните стари, щадящи риболовни практики, специфични уреди, количество и вид на уловите назад във времето.

В следващия, основен етап е планирана поредица от срещи с професионални рибари от сдружение „Морски сговор“ в Ченгене скеле, сдружения на риболовци от Несебър, Поморие, Сарафово, Черноморец и Созопол, по време на които старите рибари ще разкажат спомени за миналото на тази трудна професия. В тези срещи, учениците ще снимат рибарите, ще задават въпроси и ще записват отговорите, а в края на проекта ще създадат електронна брошура със снимки и разказани истории.

С този проект ПГМЕЕ-Бургас кандидатства за членство в Мрежата от европейски сини училища – инициатива на Европейската комисия, подкрепена от DG MARE и разработена от партньорите на коалицията EU4Ocean.