ОТНОВО ВИСОКО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МЕХАНОТО И ТО В НОВО ПОПРИЩЕ!

За първи път тази година ПГМЕЕ взе участие в Европейската олимпиада по статистика за ученици. Г-жа Георгиева и г-жа Ботева успяха да мотивират ученици от 8 з клас (новата иновативна паралелка) и от 11 е клас, и като техни ментори да ги поведат в покоряването на един нов връх. Двата отбора – DigitalE (от осмокласниците) и Deconomy (отбора на единадесетокласниците), премериха сили с отборите в своите категории Б и А.

Първата радост дойде още след първи етап, когато участниците и менторите им разбраха, че резултатите им от тестовете позволяват класиране за втори етап. „Впуснахме се в едно начинание, в което знаехме единствено, че мерим сили с професионални и профилирани училища по финанси, икономика, мениджмънт … и честно казано бяхме готови да не успеем, но предвид ентусиазма на учениците и труда, който положиха, не искахме с лоши новини да угасим пламъчето в тях.” – споделят менторите.

Напрежението във втория етап също беше голямо, защото тук щяха да проличат способностите им да анализират статистически данни в различни аспекти,  да покажат знания и умения относно правилното разбиране, интерпретиране и представяне на данните. И ето, че за положения труд има отплата – отбора ни DigitalE (в състав Ангел Янев, Георги Танев и Виктор Райков от 8з клас) постигна трето място в крайното класиране на Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици. „Пожелавам същия или по-голям успех и на другия отбор догодина. На момчетата от DigitalE искам да изкажа благодарност за труда, за готовността да тръгнат след мен по тази нова пътека, за това че си повярвахме взаимно, но нека не забравят, че този резултат е голяма отговорност за представянето ни догодина. Но най-голяма удовлетвореност ми донесе споделеното от учениците, че са научили много неща от мен покрай подготовката и участието ни. В крайна сметка работата ни по тази олимпиада се оказа иновативен начин за подготовка на учениците ни по няколко учебни дисциплини.” – беше първата реакция на ментора на „малкия” отбор – г-жа Георгиева.