МАРТЕНИЧКА

Познахте ли ни? Познахте ли ги? С тези невероятни дечица се срещнахме в седмицата на четенето и тази среща беше магическа. Още тогава с ученици от Механото си обещахме, че: „Ще има още!“. Една изконно българска традиция – правенето и връзването на мартеници, стана добър повод за обещаното още.

Лъчезарните сръчковци – първокласниците на ОУ „Антон Страшимиров“, и техните преподаватели бяха наши домакини на 28 февруари. Зедно с какичките и батковците от ПГМЕЕ се отдадоха на приготвянето на мартенички – усукваха червени и бели конци, навиваха на пръстчета прежда, за да подготвят топчици и Пижо и Пенда, нанизваха разнообразни висулки за малки гривнички и герданчета. Класните ръководители не само бяха първи помощници за всички, но и създадоха невероятна празнична атмосфера в петте класни стаи, където кипеше усърден и задружен труд.

Оказа се, че освен сръчни ръчички първолаците имат и пъргави умове. Без проблем се справиха със задачките на Баба Марта и бързо налепиха на съответните места бели и червени топчета по шаблоните, подготвени от нашите ученици. Така сътвориха големите мартеници.

Въпреки че колегите вече бяха запознали своите възпитаници с някои от преданията, свързани с първи март, интересът при прочита на легендите за мартеницата, за Баба Марта, и за Пижо и Пенда  беше голям. Така, доволни от сътвореното и преживяното, се събрахме на двора за обща снимка, а след това раздялата беше трудна.

Преди обеда на този ден освен изпълнен със забавление беше и много поучителен, защото сътвореното от малките и големи ръце щеше да се превърне в подарък за другите наши приятели – децата от ЦСОП.

За да бъде завършена инициативата, на 02 март с няколко от учениците на ПГМЕЕ, които ръководеха приготовлението на мартениците, посетихме децата на ЦСОП. В една от стаите на центъра ние им подарихме мартениците, изработени с помощта на първолаците от ОУ „Антон Страшимиров“, които да закичат до големите си сърчица и по стените на стаите, в които се учат. От своя страна те ни поднесоха най-ценния подарък – нежното си отношение и чистите емоции от песните и стихчетата, подготвени за нашето посещение.

Извън темата на празника, но в духа на доброто настроение, към първомартенските подаръци добавихме три ръчно изработени столчета от наши ученици, за да събират усмивките на децата от центъра.

Тъй като и най-добрите идеи не могат да се реализират без помощта на ръководството, а и празникът все пак е и за малки, и за големи, децата от трите училища заедно със своите учители подготвиха мартеници и картички за г-жа Желева – директор на ПГМЕЕ, за г-жа Петкова – директор на ОУ „Антон страшимиров“, за г-жа Костова – директор на ЦСОП.

Е, уважаеми читатели, запомнихте ли ни? Запомнихте ли ги? Дано да е така, защото знаете ли …ще има още!