РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО СТАТИСТИКА 2020г.

Нa 06.03.2020 приключи Националния кръг от Европейската олимпиада по статистика за ученици.

Състезанието се проведе в два етапа, а учениците бяха разделени в две категории – Категория А: ученици от Х – ХII клас и Категория Б: ученици от VIII – IX клас. В първия етап учениците решаваха тестове: Тест 1: Основни познания по статистика – разбиране на статистически понятия, интерпретация на графики, елементарни изчисления на вероятности и други; Тест 2: Използване на официалните източници на статистически данни (сайтове на НСИ и други официални статистически организации); Тест 3: Интерпретиране на статистически текст. Целта е да се отговори на въпроси за публикацията на Евростат „Хора на път“, издадена през 2019 година. Във втория етап всеки отбор трябваше да направи анализ на статистически данни под формата на презентация въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни в областта на туризма.

Първия етап на националния кръг завършиха успешно 226 отбора от Категория А и 82 отбора от Категория Б, сред които и отборите на ПГМЕЕ- 2 отбора от категория А и един отбор от категория Б.

До втория етап бяха допуснати и направиха своите презентации 185 отбора от Категория А и 64 отбора от Категория Б.

Отборите на ПГМЕЕ преодоляха успешно първия етап на националня кръг на олимпиадата и се представиха много добре на втория кръг, като са с много високи резултати – съответно –отбор „ECONSTAT“ с ръководител инж. Татяна Ботева с общ резултат от двата кръга -74,75 точки  и отборите на г-жа Георгиева „MANDMTEAM“ -с общ резултат : 82.35 точки и STATCOMP – с общ резултат 83,73 и най-доброто – 7 място в класацията на категория Б.

От участващите отбори от град Бургас в категория А има 3 отбора от Търговската гимназия и 2 отбора от ПГМЕЕ. Само един от отборите на Търговска гимназия – Бургас е заел позиция, по-предна от отборите на ПГМЕЕ.

Направеният анализ показва, че статистиката е  учебен предмет  във  всички училища победители, както и в Търговската гимназия. В ПГМЕЕ статистика не се изучава като самостоятелен предмет, а е застъпена бегло като раздел  в обучението по математика.

Този факт показва, че  въпреки липсата на тази учебна дисциплина в учебния план, нашите ученици са добре подготовени и мотивирани  чрез допълнителни занимания от страна на  ръководителите и са  напълно конкурентноспособни на профилираните стопански и математически гимназии, в които се изучава предметът. 

Самият факт, че сме единствената професионална гимназия от Бургас, видяла своя потенциал и имаща амбицията да участва вече втора поредна година в тази европейска олимпиада, заслужава поздравления!

Нека си пожелаем бъдещи успехи!