КАК ИНОВАТИВНИТЕ УЧИЛИЩА ДАВАТ СВОЯ ПРИНОС В ПРОМЯНАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОГЛЕД И ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД ЧРЕЗ ИНОВАТИВНИ ПРАКТИКИ В ПГМЕЕ

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр.Бургас като едно от първите иновативни училища в страната  продължава вече трета година не само да поддържа, но и развива активно своите иновативни подходи и практики.

Водещата ни философия е да мотивираме и интегрираме енергията на ученици, учители, институции , родители и партньори (от света на бизнеса и неправителствени организации)  в единен жив организъм, който да работи за непрекъснатото подобрение на  образователната ни система. Това ние правим  чрез прогресивно надграждане и разнообразяване на използваните иновативни подходи в ежедневната си дейност.

Светът е комплексен и „лети“ с шеметна скорост , като ни поставя не само в различни ситуации, но и изисква от нас шокови трансформации във всички системи в икономиката  и обществото и света като цяло.

В този смисъл работата на училището ни е във фокуса на обществото, защото засяга всяко семейство и организация, защото качественото образование и възпитание, основано на творческо и градивно мислене е персонална и обществена потребност.

Преминаването на обучението  в изцяло дигитална среда ни изненада, но без да ни постави в състояние на неподготвеност и успяхме да организираме процесите си бързо и без сътресения.

И ако се запитаме за причината за това, то отговорът е ясен.

Защото вървим по пътя на вътрешната си непрекъсната промяна и гъвкаво мислене и планиране . Защото стъпваме на традициите и ги обновяваме , комбинирайки ги с изискванията  и технологиите на днешния свят. Защото учим и себе си и учениците си да управляваме промяната.

Това  е логическата връзка между създалата се ситуация в глобалния свят и поведението ни като иновативно училище. За нас всяка осъществена иновация се превръща в традиция и вървим уверено с  поглед напред към следващата.

Конкретна проява на всичко това  е засилената и активна новаторска дейност на целия екип  от преподавателите в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника.

Най-мащабната изява ще бъде предстоящият междуучилищен  дигитален интегриран урок (на 04.05.2020 г. и 08.05.2020 г.), с участието на ученически и учителски екипи на ПГМЕЕ- гр. Бургас и ПГЕЕ – гр. Пловдив. Негова  цел е усъвършенстване на  социалните умения и екипната работа  чрез реализиране  на проектна разработка с други ( непознаващи се един друг ) ученици.

Темата на  урока е „Умението да „продадем“ себе си (своите знания и компетенции)“ , с което искаме да поемем предизвикателството да си сътрудничим с  хора с  непознати  за нас личностни умения и характери . Това всъщност отразява една не малка част от реалния делови живот.

В този проект ще участват  по 8 ученика от всяко училище, като екипите ще бъдат създадени на случаен принцип  чрез дигитален „жребий“ в една междупространствена клaсна стая в платформата „ ZOOM”. Същността на разработката е екипите да представят своите силни страни и умения чрез видео визитка както индивидуално, така и като екип.

Чрез насърчаване на учениците да си сътрудничат посредством  съвременните електронни комуникационни технологии , екипът ни е убеден, че учениците ще бъдат подготвени да мислят гъвкаво по различни теми  и на по- късен етап  в живота си. Така ние реализираме обучение в позитивна конкурентна среда и в дух на сътрудничество , в което учениците правят проучвания и работят заедно за решаване на реални проблеми и надграждане на адекватни социални умения.

Насърчаването и усвояването  на социални и интелектуални умения в училището ни води до по-високо качество и  способност за съвместно решаване на проблеми и иновативност, които са толкова необходими в нашия бързо променящ се свят. А това е важно за нас и обществото като цяло.

Екипът, който замисли , подготвя и координира урока с училището – партньор се състои от  инж. Татяна Ботева, Милена Иванова и инж. Ваня Янкова, под ръководството на инж. Елена Томицина.

Други предстоящи активности в тази посока са иновативните уроци , посочени в тяхната последователност.

График на иновативните уроци в ПГМЕЕ за периода 4.05. – 8.05.2020

На 4.05.2020 г.  с учениците от иновативна паралелка Компютърни мрежи ще се проведе интердисциплинарен урок на тема: „Какво трябва да знаем при работа на височина?“. Урокът ще провокира аналитичното мислене на учениците, предизвиквайки ги  да обединят знанията си по ЗБУТ, английски и немски език. Урокът ще се проведе под ръководството на инж.Албена Колева и с участието на Милена Сталева и Надя Николова/ преподаватели по английски и немски език/.

На 4.05. 2020 г  в 8 з клас ще се проведе иновативен урок по английски език в неиновативна паралелка, посветен на 110 г от смъртта на Марк Твен. Ръководител е Добрина Нейчева, преподавател по английски език.

На 7.05.20.г., с учениците от иновативната паралелка Мехатроника ще се проведе интердисциплинарен дигитален урок, обхващащ елементи на знанията и уменията по немски език, английски език и БЕЛ. Учениците работят по проект: „Лингвисти – изследователи“ и имат за задача да направят сравнителен анализ на двата чужди езика, които изучават по определени граматични и лексикални категории, а също така да направят съпоставка със съответната граматична /лексикална/ норма в българския език. Целта е систематизиране на езиковите знания, задълбочен анализ на най-важните езикови  явления, усъвършенстване на уменията за работа в малък екип в дигитална среда, подобряване на уменията за презентиране.  Ръководители на проекта са преподавателите по немски, английски език и БЕЛ: Надя Николова, Добрина Нейчева, Петя Канева.

Така Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр.Бургас върви с уверени стъпки напред в иновативния свят с ентусиазъм за формиране на необходимите умения на 21-ви век – сътрудничество, комуникация, гъвкавост, откривателство и  творчество.