ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕЗ МАЙ

Май е месец на книжнината,

месец на светите братя,

месец, в който не се забравя,

че празнуват училищата

и градините, където учат на четмо децата.

През годините не се е появил човек, не се е случило събитие, нямало е природно бедствие, което да заличи нашата писменост, култура и образование. Няма да се случи и сега, защото те са в нас, учителите – радетели на българското слово. И без значение по какъв предмет преподаваме на нашите ученици, и без значение от условията на карантина, ние намираме начин да вплетем отбелязването на празничния май в нашите онлайн часове. 

Ще бъдат изготвени презентационни и видео материали за:

🏶„История на празника 24 май“; 🏶„История на химна на Кирил и Методий“; 🏶„Св. Седмочисленици – обща информация /животът и дейността на учениците на Кирил и Методий/“; 🏶„Съпоставка между английския и българския език – произход, развитие, прилики и разлики“; 🏶„Влияние на английския език върху българския език – навлизането на чуждици в българския език“; 🏶„Какво знаят англоезичните държави за Кирил и Методий и създаването на българската азбука“ и други.

ще има конкурси и състезания: 

🏵За изразителен прочит на стихотворение/част от стихотворение/ на български автор; 🏵за създаване на рисунки, които ще участват във виртуална изложба „Бургаски май“; 🏵за да се справите в нашето математическо състезание, ще ви е нужно и познание за буквите и тяхната история, за Кирил и Методий и делата им. Защо и как? Елате и ще видите.

ще представим проектите си: 

🏶Позитивните послания на буквите – мост между езиците” – с всяка буква от българската азбука ще бъдат представени думи на немски език с позитивно значение; 🏶„За всяка буква знам математик голям“ – всяка буква от българската азбука ще се свърже с името за голям математик; 🏶„Азбучник на математическите понятия“ – понятия, които срещаме в учебниците ни от осми до дванадесети клас; 🏶„Виртуална книга, съдържаща основните моменти от процеса на създаване на славянската писменост, като всека страница ще започва с буква от глаголицата“.

ще направим демонстрации: 

🏵 как робоколички, задвижвани със собствени програми, следват линия, като изписват АБВ; 🏵Вокално изпълнение на ученици от девети клас с “Химн на Кирил и Методий” в музикален клас.

ще организираме за всеки клас: 

🏶Виртуално посещение на Музея на образованието в Габрово. 

ще отдаваме почит: 

🏵В навечерието на 24 май във всеки клас ще се излъчи клипът “Свещената азбука”.

ще има предизвикателства за учениците ни:

🏶Написване на есе или стих на тема ” И всеки помни по един учител – из стръмното ръката му подал…”, а творбите ще съберем в сборник „Букет за теб, Учителю, във време на социална изолация“; 🏶”Аз пиша на кирилица” – през месец май всички ученици да пишат само на кирилица в Интернет чатове и платформи; 🏶”АЗБУКА” – създаване на акростих.

ще има предизвикателство и за нас, учителите:

🏵Изготвяне на видеоклип с подбрани физически активности на учителите – символ на запазването на духовността и физическата култура по време на карантина.

но отправяме предизвикателство и към всички вас: 

Механото призовава всички, които са съпричастни към българското образование и култура, на 24 май, в часа, когато обичайно започва тържественото шествие, да излязат на балконите си и да запеят и/или да пуснат на телефона си “Върви, народе възродени!”.

Ще превърнем месец май в 

Месец на образованието 

и в ПГМЕЕ-Бургас!