Бинарен урок „Приложение на математиката при съставяне на здравословно меню“

На 09.12.2020г. бе проведен бинарен иновативен урок по биология и математика на тема „Приложение на математиката при съставяне на здравословно меню“ с учениците от VIIIи клас, специалност „Микропроцесорна техника“. Гости на събитието, което се проведе във виртуална класна стая на платформата MS Teams бяха: Директорът на училището г-жа Роза Желева, зам.-директорите г-жа Надя Николова, г-жа Румяна Георгиева и г-жа Елена Томицина, а също така и много учители.

В началото на часа чрез иновативни игри под формата на тестови задачи, магически карти и попълване на таблици от софтуера Open board бе проведен преговор на важните градивни единици на хранителните вещества. Обсъдени бяха съвети за балансираното хранене, правилното съотношение на белтъци, мазнини и въглехидрати, и други важни правила и норми при здравословното хранене.

Учениците бяха разделени на три екипа, които представиха здравословно меню за закуска, обяд и вечеря. Поставената задача бе реализирана с огромен интерес от осмокласниците, тъй като темата за правилно и балансирано хранене има изключително голямо влияние върху здравословния начин на живот.

С помощта на г-жа Надежда Йорданова учениците решиха задачи за изчисляване на процентното съотношение на кcal  и  на процентното съотношение на белтъци, въглехидрати и мазнини в дневното меню.

С голяма любознателност от страна на осмокласниците под ръководството на г-жа Катя Николова бе решена интерактивна задача за „Пътят на храната – храносмилателен тракт“.

Г-жа Желева поздрави учениците за тяхното старание и сподели, че е изключително важно човек да се храни здравословно и да осмисля важната тема за „Магическата сила на храната“.

Беше полезно, интересно и забавно по време на урока. Обсъдени бяха и много любопитни факти. Всички се убедиха в думите на бащата на западната медицина Хипократ „Нека храната бъде лекарство и лекарството – храна“. Знанието за това от какви хранителни вещества има нужда организма може да бъде своеобразно предписание за по – добро здраве.