Иновативните уроци по БЕЛ в е- среда

Във века на технологиите традиционните методи на обучение се оказват остарели и всеки може лесно да се увери в това. Конвенционалното образование не може да осигури оптимално знание за учениците, родени след 2000 година. Затова и ставаме свидетели на навлизащите нови, модерни практики, които  дават добри резултати и превръщат ученика от пасивен в активен участник в образователния процес.

Дистанционното обучение в условията на пандемия не попречи на провеждането на иновативни уроци. Виртуалната класна стая разполага с богат набор от инструменти и дава възможност за онагледяване и за контакт между учителя и учениците посредством видео камера и споделяне на екран. Иновативните уроци са рецептата, по която учениците усвояват знанията по-лесно и със сигурност наученото остава дълго в съзнанието им, защото един такъв урок е много по-различен от традиционния урок.

Учителите по български език и литература логично се включват в провеждането на иновативни уроци не само защото обучението по предмета е част от ООП, но и защото самият учебен материал дава възможност за включване на иновативни методи на обучение.

На 27.11.2020 г. в 10 ж клас се проведе иновативен бинарен урок на тема: „сis moll – между музиката и литературата”. Г-жа Десислава Кирова-Бъчварова, учител по български език и литература, и г-жа Силвия Спиридонова, учител по музика, успяха да „дирижират” една истинска симфония, обединяваща двата предмета.

Фокусът на урока бе насочен към сходната житейска и творческа съдба на двама велики творци. В хода на часа учениците се запознаха с биографията на гениалния композитор Бетовен и творческата история на едно от най-известните му произведения – Симфония №5, вдъхновили Пенчо Славейков да създаде поемата „Cis moll”. Един от учениците представи жизнения път на Славейков, а след това класът коментира общата съдба на творците. Специално внимание бе отделено на заглавието на поемата на Славейков – „Cis moll”, което назовава музикална тоналност и на епиграфа ѝ, който е лайтмотив на Симфония №5. Часът завърши с прочит на Славейковата поема под звуците на съвършената музика на Бетовен.

На 15.12.2020 година г-жа Раиса Агеенко-Русчева проведе самостоятелен иновативен урок  по литература с 10 з клас на тема: „Яворов – сандъче със спомени, писма и стихотворения“.  Провеждането му беше провокирано от желанието учениците да придобият една не само по-задълбочена представа за поета, но и да се приближат до човека Яворов – с неговите вълнения, тревоги и размисли.

На учениците бяха възложени предварително самостоятелни задачи, като те работиха както самостоятелно, така и в екип.

Урокът протече много интересно, като в началото учениците имаха възможност да видят кратка презентация, в която акцент беше сензационна находка  от началото на 2020 година на непознати стихотворения и писма на Яворов, свързани с Македония. След това учениците прочетоха  вълнуващи откъси от негови писма, както и спомени, свързани  с най-мрачния период в живота на поета – годината след неговия първи опит за самоубийство, довел до слепота. В края на часа бяха прочетени откъси от Яворови стихотворения, неизучавани в часовете по БЕЛ.

           На 15.01.2021г. г-жа Янина Славова проведе  иновативен урок на тема: „Активна и пасивна лексика” с учениците от 9б клас. В урока се използва презентационният метод за въвеждане на новите знания; бяха поставени индивидуални задачи към ученици от класа, които представиха своите проучвания; беше осъществена  връзка между художествената словесност и езика като лексикална система; в упражненията за затвърждаване на новите знания бяха включени задачи, подготвени в платформата Forms.

Урокът протече в творческа атмосфера с активното участие на  учениците в разискванията по темата. Особен интерес сред тях предизвика задачата да предложат българския еквивалент на думи, заети от чужди езици, които се употребяват в ежедневното общуване. Всеобщ бе изводът, че без да се замислим постепенно изместваме някои от българските думи с чужди, а в повечето случаи нашите думи са по-красиви и по-звучни.

Преподаването на Библията е сериозно предизвикателство както за учителите, така и за учениците. За да се постигне резултатност в учебния процес  се използват иновативни методи за обучение. На 18.01.2021г. г-жа Пепа Воденичарова проведе иновативен урок на тема: „Има само една книга”, използвайки именно тези методи. Часът започна с интересна игра – „Стани богат със знания”, чиито правила са сходни с тези на популярната телевизионна игра. Урокът продължи с мозъчна атака – групова работа с цел да се провери хипотезата дали може да се получи история, ако всеки пише самостоятелно по едно изречение за времето навън. Двама ученици представиха своите проучвания за Стария и Новия завет, а за да се раздвижи кръвта на учениците беше проведена „Физминутка”. С още по-бодри умове те разгледаха идиоми и крилати фрази от Библията и също така получиха творческа задача. Часът завърши със самооценка на учениците, а целта бе изпълнена – беше предизвикан интересът им към Библията като културен паметник.

Проведените през ІІ учебен срок иновативни уроци по БЕЛ още веднъж доказват, че дори в условия на дистанционно обучение учениците с желание работят в екипи по изследователски задачи, включват се активно в интересни игри, в задачи с използване на мозъчна атака, обърната класна стая и др. А това, от своя страна, стимулира и нас, учителите, все по-често да използваме тези методи в своята ежедневна работа.