96 години професионализъм, творчество и развитие

Всичко в живота е преходно, подвластно на времето и природните закони, които определят съществуването ни на тази земя. Може би единственото, върху което те не могат да влияят достатъчно, е човешкият ум. Училището е мястото, където умът се калява със знания.

Вече 96 години  Механото  калява умовете на своите възпитаници. Хилядите ученици и стотиците учители са оставили частици от себе си и от своите мечти, но именно тези частици с времето са изградили Механото такова, каквото е днес – символ на качествено образование, високи стандарти и безкомпромисен професионализъм. 96 години от класните стаи и работилниците на любимото на поколения бургазлии Механо излизат едни от най-висококвалифицираните специалисти не само в Бургас и областта, но и в цялата страна. Устойчивите резултати, непрестанните постижения и достойното представяне на възпитаниците на гимназията показват, че през всичките тези години Механото е издържало на теста на времето и се е утвърдило като храм на знанието, като училище с богати традиции, но и училище – устремено към бъдещето!

По традиция на празника на ПГМЕЕ е посветена цяла седмица в края на месец април. Седмица, която и учители, и ученици очакват с трепет, седмица, изпълнена с приповдигнато настроение, ентусиазъм и креативност, вълнение и радост. С множество мероприятия и ученически изяви Механото отбеляза своя празник – 96 години от основаването си през  1925 година.

Седмицата започна със засаждане на дръвчета и магнолия в двора на училището от учениците в осми клас. И както новозасаденото растение изисква грижи, за да отрасне голямо, силно и красиво, така от своя страна то ще напомня, че и знанието е като семе. Веднъж  посято, то трябва да се полива, за да покълне и разцъфне.

Особен възрожденски и патриотичен дух има нашето Механо. Това е естествено, тъй като основателят му е не кой да е, а именно Георги Дипчев – синът на Райна Княгиня. Но още по-голямата магия е, че всеки, който стане част от семейството на Механото, е завладян от този дух.

Точно в духа на Механото отново осмокласниците проведоха много интересна видеобеседа под формата на кръгла маса, чрез която ни припомниха „биографията“ на нашето училище. Най-малките ученици в ПГМЕЕ ни накараха да се чувстваме горди, че сме наследници на такава богата история.

Механото е и втори дом за учители и ученици. Тук прекарват голяма част от своето време, създават приятелства (някои от тях за цял живот), споделят емоции,  намират подкрепа в труден момент. Училищният живот е много интересен и противно на очакванията само за сериозни уроци, има и много забавление.

За празничната атмосфера допринесе фотоизложбата „Моят любим кът в Механото“, подредена от деветокласниците, уловили  най-притегателните кътчета  в сградата. Младите фотографи удивиха и с остроумните текстове към всяка от снимките. А учениците от десети клас ни изненадаха с фотоалбум, озаглавен: „И учим, и се забавляваме в нашето Механо“, който е запечатал незабравими мигове от училищния живот, а в неговия край десетокласниците отправиха своя поздрав за празника.

Най-голямата радост за един учител е неговите ученици да го надминат. Пътят към успеха обаче е дълъг, но винаги преминава през осъзнаването. Толкова е мотивиращо, когато се разбере, че учениците осъзнават какво прави целият колектив на едно учебно заведение за тях.  „Това ни дава Механото – ум, сърце и сръчни ръце“ – това е заглавието на видеоклип, създаден от единадесетокласниците от гимназията. Именно едно такова признание и най-големият подарък  за екипа на ПГМЕЕ.

А нагледното доказателство, че в Механото освен че се обучават отлични специалисти, но и се създават истински Човеци, е инициативата на зрелостниците от ПГМЕЕ. Те се включиха в акция по кръводаряване по случай училищния празник. Така с една безспорно благородна инициатива зрелостниците показаха с личен пример ценностите, които училището утвърждава, а именно: отговорност, солидарност, човеколюбие.

Но с това нашите инициативи не се изчерпват и именно в това е магията на празника – всеки член на екипа на ПГМЕЕ го приема като личен повод и иска да допринесе за празничната атмосфера .

Проведоха се и няколко състезания, в които учениците премериха знания, но и се забавляваха: математическото състезание „Ние и Механото“, състезание по електротехника с 11 клас, а за почитателите на немския език и култура се проведе състезание – викторина „Unsere D-A-CH-Reise“  /„Моето пътуване в Германия, Австрия и Швейцария“/.

Дискусия на тема: „Априлското въстание и пътят към свободата“ бе организирана от учителите по обществени науки. Беседата заинтригува и с необичайния си подход – въпроси отправяха учениците, а отговаряха техните учители.

            Бяха представени и различни видео материали, създадени от учениците с помощта на учителите от различни предметни области. Затрогващо видео „Моето Механо“ бе изненадата за празника от педагогическия екип на учителите по БЕЛ. С гордост и вълнение момчета от различни класове споделиха какво е за тях любимото училище. В празничната програма се включи и обединението по английски език с филм, посветен на историята на ПГМЕЕ. С видеопрезентация  в чест на празника ученици демонстрираха работата си по различни проекти, свързани с електрониката, роботиката, компютърни мрежи. В кратък клип учениците показаха удивителни постижения в областта на музиката и изобразителното изкуство – доказателство, че Механото е училище за таланти не само в областта на техниката и електрониката. Конкурс за най-издържана презентация на тема: „Изявен български спортист“ бе празничната проява на екипа по ФВС.

В тази напрегната и необичайна година за всички, ние доказахме, че предизвикателствата могат само да ни направят по-силни и отговорни. Нека си пожелаем преди всичко здраве, за да може Механото още дълги години да посреща  своите ученици и изгражда хора, уверени в своите способности и умения благодарение на екипа на гимназията, който с готовност посреща трудностите на новото време и се стреми винаги да е пример за подражание!

Честит празник!