На 27 май ученици от 11и клас се включиха в онлайн информационната среща под наслов „Ден на сини кариери“. Срещата бе насочен към младите хора, които са изправени пред един от трудните избори в живота си – този на професия и реализация. Събитието предостави на младежите възможност да получат ценна информация за професии в секторите от „синята“ икономика, която включва няколко основни групи сектори:

  • С традиции и натрупан дългогодишен опит (корабоплаване, пристанищни дейности, корабостроене и кораборемонт, офшорен добив на нефт и газ, крайбрежен и морски туризъм, рибарство и аквакултури);
  • Нововъзникващи сектори с голям потенциал за развитие (възобновяема енергия от морето, синя биоикономика и биотехнологии, морски минерални ресурси);
  • Иновативни икономически дейности и предизвикателства (морски данни, морска сигурност, морско пространствено планиране, споделена инфраструктура, опазване на околната среда, устойчиво използване на морето и общи умения).

Събитието бе организирано от Морски клъстър България в сътрудничество с Българска морска камара и със съдействието на Технически университет – Варна и Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

В рамките на програмата  бяха  очертани възможностите за бъдещо професионално ориентиране и кариерно развитие на младежите в различни сектори от „синята“ икономика. Участие взеха образователни институции, професионалисти, работодатели, ученици (14-18г.) и студенти.

Пред аудиториятя бе представена онлайн платформа, съдържаща структурирана информация за „Сини кариери“ – сектори в синята икономика, професии в тези сектори и изисквания на бизнеса за упражняванто им в ерата на цифровизация и при използване на съвременни технологии, възможност за стипендиантски програми. Морето е богатство за нашата страна и неразделна част от икономиката и живота ни. То предоставя реализация на  желаещите  да свържат съдбата си с него.

Ето и част от впечатленията на учениците включили се на срещата.

Руслан Русев                                                                         

„Беше много обогатяващо и интересно. Разбрах много за работата на един моряк и видях, че обхваща много повече аспекти от колкото си мислех. Видях кой са плюсовете и минусите на професията също както привилегиите и задълженията на един мореплавател като част от екипажа на кораба.”

Кристиан Атанасов

„Имах възможността да присъствам в онлайн събитието „Ден на сини кариера“. Беше заинтригуващо, интересно и най-вече полезно. Разбрахме какви професионални възможности за кариера има е този брашн. Най-полезно беше това, че те споделиха опита си и ни казаха всичко, което са научили като съвети, които ще ни помогнат ако решим да се развиваме в тези сфери.”