Представяне на проект „Мобилността – едно успешно начало за моята реализация“

На 22 декември ученици от специалностите Мехатроника и Електрообзавеждане на производството се събраха в конферентната зала на ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” във връзка представянето на проекта „Мобилността – едно успешно начало за моята реализация“ / New skills по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”. 

Събитието бе уважено от ръководството на ПГМЕЕ г-жа Желев, г-жа Томицина и г-жа Стоянова, както и от колеги преподаватели. 

Чрез снимков и видео материал гостите имаха възможност да се запознаят с етапите на проекта, през които преминаха всички 20 участници и техните ръководители инж.Албена Колева и г-жа Добрина Нейчева.

Началото беше поставено точно преди две години с идеята да се разработи нов проект, свързан с мобилност и двуседмичен стаж в привлекателния град Виченца. Град, съчетал в себе си вековна история и модерен индустриален център в Северна Италия.

Основната цел на практиката беше да се допълнят теоретичните познания на учениците, придобити в училище, с практически опит и умения, изградени в реална работна среда. 

В процеса освен професионалните умения на учениците бяха развити и умения като креативност, критично мислене, комуникационни и езикови умения, толерантност, работа в екип, разрешаване на конфликти, умения за събиране и обработване на информация и други.

Стъпките, през които преминаха участниците по проекта, са съответно стриктен подбор; езикова и културна подготовка; посещение на ВЕП ”Калиакра Уинд Пауър” АД и ТУ Варна. 

Целта беше да се запознаят с предимството на работа на ветроенергийните паркове в България. Не по-малко интересно беше посещението на ТУ Варна, където видяха как действа хибридна водородна горивна клетка; макет на мини геотермална електроцентрала за производството на електроенергия и приложението на браунов газ.

Най-впечатляващият етап от проекта беше самата мобилност в Италия, където проведоха задължителния за дванадесети клас стаж.  

Своята производствена практика учениците реализираха в област Венето с любезното партньорство на фирма Фортес, град Виченца.

Стажантите посетиха водещи италиански фирми в областта на електротехниката и автоматизацията.

На състоялата се закриваща конференция всички участници получиха лично от г-жа Желева, директор на професионалната гимназия, сертификати Европас за участие по проект Еразъм и така поставиха началото на стремеж за развитие и усъвършенстване.