Представяне на ПРОЕКТ „CYBERTRAIN“

На 22.12.2021г. в ПГМЕЕ, 20 ученика от специалностите „Микропроцесорна техника“ и „Компютърни мрежи“, под ръководството на  инж. А.Златанова и инж. Янкова, които се обучаваха по проект № 2019-1-BG01-KA102-061986, „Усвояване на иновативни технологии в областта на дигиталния софтуер и киберсигурността – CYBERTRAIN“, съфинансиран от програмата „Еразъм +“ на Европейският съюз, представиха своето преживяване в Италия, град Падуа и демонстрираха усвоените знания от проведеното им обучението по време на проекта.
Обучението се проведе в периода от 21.08.2021 г. до 04.09.2021 г. от италиански специалисти в областта на дигиталния софтуер и киберсигурността.

Представянето в ПГМЕЕ започна с интересна презентация, в която учениците бяха описали в снимки всеки един свой ден от престоя си в Италия и разказаха незабравимите си преживявания и впечатления. След което, започна демонстрация на проектите.

През десетте дни интензивно обучение в Италия, учениците бяха разделени на екипи, като всеки от екипите разработи различен софтуерен проект.
Разработиха музикален уебсайт, използвайки MySql, Apache2, OracleVM, PHPMyAdmin и Joomla!. Направиха сайт с игра за разпознаване на марки и модели на коли, използвайки html, css и javascript. Научиха се също как да използват операционните системи Ubuntu и Ubuntu Server. Изучаваха теми в киберсигурността, като криптиране на файлове и създаване на ключови файлове за разкриптиране. Запознаха се със софтуерната програма Docker, като за целта се научиха да инсталират операционната система Linux и да работят с нея.
Научиха и показаха защо в днешно време е много важно да се обърне внимание на киберсигурността и как VPN ни предпазва от кибератаки.

Учениците показаха силна мотивация да приложат придобитите чуждестранни знания и умения в България и на финала на представянето г-жа Желева, Директор на ПГМЕЕ им връчи сертификатите за успешно премината практика и документ EUROPASS Мобилност, удостоверяващи придобитата професионална квалификация.